Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Greer Fay Cashman

Oglasila se novinarka Jerusalem Posta koja je objavila izjavu hrvatske predsjednice

kolinda-novinarka

Te su izjave izazvale burne reakcije u BiH i Hrvatskoj, a Kolinda je jutros demantirala da je išta od toga rekla

Jerusalem Post jučer je objavio kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tokom susreta s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom komentirala i situaciju u Bosni i Hercegovini te pritom između ostalog izjavila da je “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”.

“Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Te su izjave izazvale burne reakcije u BiH i Hrvatskoj, a Kolinda je jutros demantirala da je išta od toga rekla.

Kolindin demantij

“Jeste li rekli ono što piše Jerusalem Post?” upitana je predsjednica u srijedu, tokom boravka u Izraelu.

“Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU-a. Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima mimo tih dviju press konferencija”, kazala je Grabar-Kitarović te dodala da su u Jerusalem Postu objavljeni tek “komentari jedne novinarke”.

Novinarka Jerusalem Posta: “Kolinda je Iran spomenula samo jednom”

Ta novinarka je Greer Fay Cashman, koja potpisuje članak u Jerusalem Postu u kojem su navedene sporne Kolindine izjave.

Index se zato obratio Greer Fay Cashman s upitom stoji li i dalje uz članak koji je objavila i je li Kolinda doista rekla o BiH što se navodi u njenom članku.

Od novinare Jerusalem Posta dobili smo zasad samo kratak odgovor koji glasi: “Spomenula je riječ Iran samo jednom i to u vezi s nekim migrantima koji poziraju kao izbjeglice, a ne u vezi s vladom BiH.”

Index je tražio dodatno pojašnjenje od Greer Fay Cashman, no iz ovoga se ipak može zaključiti da je sve ono što se u članku Jerusalem Posta odnosi na Kolindine izjave o BiH po autorici tog članka Kolinda doista i rekla.

Novinarka dala konfuznu izjavu za bh. medije

U konfuznoj izjavi za portal sarajevskog Dnevnog avaza novinarka je kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora što su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istodobno korigovala najsporniji dio teksta koji je napisala.

“U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije”, kazala je novinarka Jerusalem Posta, ali je istodobno zapravo opovrgnula najsporniji dio sadržaja njezina teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja “militantni islam”.

“Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već s migrantima”, tumačenje je koje je ponudila Cashman.