Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Novo apsurdno rješenje: Zbog biciklističke staze potpuno uklonjena pješačka!?

biciklisticka staza sarajevo
Foto: Facebook/ Giro di Srajevo

Kako su odgovorni u ovom projektu (minimum dvadesetak različitih učesnika) zamišljali pješačenje – osnovni oblik ljudskog kretanja, u ovom slučaju?

Udruženje građana za promociju urbanog biciklizma Giro di Sarajevo objavilo je fotografije novog apsurdnog rješenja uspostavljanja biciklističke staze.

-Već godinama uporno ukazujemo na greške u građenju biciklističkih staza, koje su prvenstveno uzrokovane očito manjkavim projektovanjem i slijedno neodgovornim izvođenjem. Takvo jedno, blago rečeno, kontraverzno rješenje je nedavno dovršeno u Ulici Aleja u Općini Novo Sarajevo, gdje je, neposredno ispred ulaza u zgradu na brojevima 59-60, ukinuta pješačka staza i umjesto iste izgrađena biciklistička staza, naveli su.

Dalje navode da iako se ovo udruženje zalaže za izgradnju biciklističkih saobraćajnica, općeg su stava da nelogična, polovična i nedorađena rješenja biciklistički staza ne mogu biti prihvaćena niti podržana, posebno u slučajevima kada se izvode na račun komfora pješaka.

-Napominjemo da se ovakvo rješenje moglo izbjeći postavljanjem jednog ili dva saobraćajna znaka pješačko-biciklističke staze kao što je to recimo urađeno u Ulici Ložionička. Novoizgrađena staza sadrži i, sada već redovne, greške nepotrebnog farbanja podloge crvenom bojom, čija je vjerovatno namjena da podsjeća pješake da se sada nalaze u prekršaju, poručili su.

Na kraju, kažu, postavlja se logično pitanje. Kako su odgovorni u ovom projektu (minimum dvadesetak različitih učesnika) zamišljali pješačenje – osnovni oblik ljudskog kretanja, u ovom slučaju?”