BiH

Zavod za javno zdravstvo

Novo pravilo za revakcinaciju AstraZenecom u FBiH

02/09/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za vakcinisanje drugom dozom stanovništva

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je nova pravila za građane Federacije BiH o vremenu revakcinacije AstraZeneca vakcinom.

Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, preporuka sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva održanog 5. augusta 2021. godine da se druga doza vakcine protiv koronavirusa daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele koronavirus primjena jedne doze vakcine manje učinkovita.

“Imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača revakcinacija preporučena između 4. i 12. sedmice, smatramo da je posve sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno revakcinisanje nakon 6 sedmica. Pravodobnim i potpunim vakcinisanjem se ostvaruje učinkovita zaštita protiv koronavirusa“, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za vakcinisanje drugom dozom stanovništva. Količine ove vakcine za vakcinisanje prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine (26/27.7.2021.). Svi koji su u 31. sedmici 2021. vakcinisani navedenom vakcinom mogu se javiti na isto mjesto za vakcinisanje gdje su primili prvu dozu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.