Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija

Novo saopštenje Ambasade Rusije u Sarajevu, nije im se svidjela izjava Murphyja

ambasada rusije

Rusija, kako kažu, takođe ima svoje nacionalne interese koje brani, ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemjernoj retorici, preferira otvoren i drugarski dijalog sa partnerima u BiH

Građani BiH – Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali su jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane i da pregovaraju, bez lažnih “visokih predstavnika” i uvredljivog spoljnog tutorstva brojnih “posebnih predstavnika”, stoji u saopšteno Ambasade Rusije u BiH.

Reagujući na izjavu ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphya da njegova zemlja “neće prepustiti BiH Rusiji” iz ruske Ambasade tvrde da Murphy elokventno govori o poštovanju suvereniteta BiH, ali da odmah bez oklijevanja izjavljuje da SAD “neće prepustiti BiH Rusiji”, kao da BiH nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

“Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno `branio` Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada SAD aktivno `brane` Evropu, polako ali sigurno, rekli bismo prefinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, tvrde iz ruske Ambasade.

U saopštenju se tvrdi da “sve to samo potvrđuje da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe”.

“Upravo u tome je smisao proksi rata protiv Rusije, koji je organizirao `zasnovan na pravilima` dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje `zapadni svijet`. U stvari, Vašington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od `dokazanih` prijatelja”, tvrde iz ruske Ambasade.

Rusija, kako kažu, takođe ima svoje nacionalne interese koje brani, ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemjernoj retorici, preferira otvoren i drugarski dijalog sa partnerima u BiH.

“Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi”, poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Podsjećamo, Rusije već više od pola godine provodi brutalnu agresiju na Ukrajinu u pokušaju da okupira tu zemlju. U tom pohodu ruske snage ubile su na hiljade ukrajinskih civila. Milioni Ukrajinaca su morali u izbjeglištvo. Rusi su nekoliko ukrajinskih gradova potpuno razorili u namjeri da ih osvoje. Razvijeni svijet zbog agresije na Ukrajinu uveo je žestoke sankcije Rusiji. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju iz Ambasade Rusije svako malo stigne prijeteća poruka zbog zvaničnih stavova naše zemlje, a koji ne podržavaju ubijanje i razaranje koje Rusi sprovode u Ukrajini.