Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo, veliko igralište na platou Babića bašča (FOTO)

BiH

babica basca

Kombinovano dječije i košarkaško igralište na raspolaganju je građanima MZ Babića bašča, a izgrađeno je zahvaljujući učešću Općine Stari Grad na međunarodnom projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

„Ovo je dosad najveće igralište u Starom Gradu koje je izgrađeno u sklopu projekta kojeg implementira UNDP, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Ove godine su izgrađena igrališta i na Širokači i Vratniku kroz isti projekat“, pojašnjavaju u nadležnom Sektoru za lokalni razvoj Općine Stari Grad.

Također, ovo kombinovano igralište je izgrađeno i zahvaljujući građanima ove starogradske mjesne zajednice koji su prijedlog uputili na adresu UNDP-a, a zadovoljava potrebe najmlađih, ali i onih starijih.

U jednom dijelu platoa, površine oko 200m2 je dječije igralište na kojem se nalazi kombinovana sprava sa drvenom kućicom i toboganom, a postavljena je i ljuljačka sa mrežom za penjanje, njihalica, vrtuljak i dvije klackalice.

U drugom dijelu, površine oko 100m2, se nalazi asfaltirani teren za street basket –uličnu košarku sa pripadajućom opremom, a kompletno igralište je već ograđeno ogradom.U sklopu igrališta postavljene su i tri klupe za odmor, te tri korpe za otpatke. Ukupna vrijednost projekta je 35.000 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 18.000 KM.

Izvođač radova je bila firma Sela d.o.o. Sarajevo.

“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje
infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. Općina Stari Grad Sarajevo u ovom projektu učestvuje putem Sektora za lokalni razvoj.