Nancy J. Eslick

Novoimenovana direktorica USAID-a za BiH preuzela dužnost

Nensy_Eslick333

Sretna sam što sam se pridružila misiji USAID u BiH, u ovo nevjerovatnoj zemlji s bogatim spojem kulture i baštine, prirodnih resursa i ljepote.

Novoimenovana direktorica misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu Nancy J. Eslick, stigla je u BiH i preuzela dužnost.

Dolazak Eslick pokazuje kontinuiranu posvećenost Vlade SAD-a bilateralnim odnosima sa BiH te promociji euroatlantskih integracija i to jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe svih građana i pomažu stvaranje konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije.

Kao direktorica misije, Nancy Eslick će nadgledati najveći dio budžeta civilne pomoći američke vlade za BiH, čiji je ukupni iznos oko 26 miliona dolara, saopćeno je iz USAID-a.

– Sretna sam što sam se pridružila misiji USAID u BiH, u ovo nevjerovatnoj zemlji s bogatim spojem kulture i baštine, prirodnih resursa i ljepote. Nadam se da ću u narednim godinama pomoći ovdašnjim građanima da ojačaju ekonomiju, vladavinu zakona i demokratiju u BiH, te ih podržati u nastojanju da svoju zemlju vode u mirnu, slobodnu i prosperitetnu budućnost – rekla je Eslick.

Prije ovog imenovanja Nancy Eslick je radila u Jordanu, prvo kao zamjenica, a nakon toga dvije godine i kao v.d. direktorice tamošnje USAID misije. Prethodno je u Washingtonu bila na čelu USAID-ove Inicijative za regionalnu sigurnost u centralnoj Americi (CARSI) zaduženu za borbu protiv nesigurnosti i nasilja, te Inicijative Merida za regionalnu sigurnosnu saradnju između Meksika i SAD. Kao supervizor Odjela za program u novoosnovanoj misiji USAID-a u Burmi, kreirala je 2013. i učestvovala u pregovorima o prvom okvirnom bilateralnom sporazumu koji reguliše upravljanje cjelokupnom ekonomskom pomoći namijenjenoj Burmi tokom perioda od 24 godine. Također je služila u misijama u Pakistanu, Ugandi i Afganistanu.

Do danas je, kako se ističe u saopćenju USAID-a, američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,8 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.