BiH

Reakcije

NS: Presuda pripadnicima Ravnogorskog pokreta poruka je povratnicima da se isele iz RS-a

16/12/2021

Negiranjem istorijskih činjenica i žrtava fašizma pokušava ga se ugurati među antifašiste. Četnici će za nas ostati fašisti i tačka

Povodom oslobađajuće presude pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta reagovala je Naša stranka, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

Presuda pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta je sramotna. Trenutni politički kontekst čini je izuzetno opasnom. Danas kad je politika secesionizma življa nego ikad i kad znamo da su ravnogorci njen militantni dio u pričuvi, ovo je ujedno i odgovor da dio pravosudnog sistema ima namjeru da podrži rušenje Ustavom zagarantovanih vrijednosti. Ova presuda posebno je loša za povratnike u RS koji su i najviše pogođeni podsjećanjima (i pozivima) na etnička čišćenja i genocid i koji zbog prijetnji ratom posebno strahuju od ljudi koji su danas oslobođeni. Ovo je ujedno podrška i svim revizionističkim tendencijama kojima se pokušava rehabilitirati četnički pokret iz Drugog svjetskog rata. Negiranjem istorijskih činjenica i žrtava fašizma pokušava ga se ugurati među antifašiste. Četnici će za nas ostati fašisti i tačka.

Sudija koji je donio oslobađajuću presudu prekršio je i Međunarodnu konvenciju o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije kojom je jasno propisano da sve države koje su njene potpisnice osuđuju svaku propagandu i sve organizacije koje se rukovode idejama ili teorijama zasnovanim na superiornosti neke rase ili grupe lica izvjesne boje ili izvjesnog etničkog porijekla ili koje žele da opravdaju ili podrže svaki oblik rasne mržnje ili diskriminacije; one se obavezuju da bez odlaganja usvoje pozitivne mjere koje imaju za cilj da ukinu svako podsticanje na takvu diskriminaciju, ili na svako djelo diskriminacije.

Kao Naša stranka ipak smo posebno ponosni na činjenicu da je cijeli proces protiv pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta pokrenula Lejla Brčić u vrijeme obnašanja njenog mandata ministrice pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.