Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nužno unapređenje zaštite manjina od diskriminacije

regionalna konferencija o ljudskim pravima

Na regionalnoj konferenciji o ulozi nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava u rješavanju povreda ljudskih prava s posebnim fokusom na borbu protiv diskriminacije, koja je počela danas u Sarajevu, poručeno je da je mnogo izazova po pitanju ljudskih prava u BiH posebno što se tiče diskriminacije manjina, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvodnevna konferencija se organizuje u saradnji s Vijećem Evrope, Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Institucijom ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji sudjeluju ombudsmani, kao i više rangirani uposlenici nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, uključujući i pravosuđe iz Bosne i Hercegovine. Skup je organizovan u okviru projekta pod nazivom “Jačanje Institucije ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije”, koji je dio zajedničke inicijative Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontalni instrument podrške zapadnom Balkanu i Turskoj”.

Ombudsmen Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur izjavila je danas u Sarajevu da je cilj konferencije razmjena iskustava i praksi u regionu.

“Najveći broi predmeta u Instituciji ombudsmena u BiH registrovanih iz godine u godinu upravo se odnosi na sudski sistem. U naredna dva dana ćemo razgovarati o mogućnostima da budemo stranke u postupku. BiH u mnogim stvarima je bila pionir u regionu. Prvi smo 2003. godine donijeli Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, a to je bio model koji je poslije korišten za druge države”, podsjetila je Džumhur.

Šef ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek ukazao je na važnost ove regionalne konferencije koja se održava u Sarajevu.

“Konferencija je osmišljena u cilju razmjene najboljih praksi iz cijelog regiona između nacionalnih institucija za ljudska prava. Drago mi je da će svi relevantni akteri iz društva učestvovati u radu”, rekao je Štefanek.

I šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton ukazao je na važnost održavanja ove konferencije.

“Mnogo je izazova po pitanju ljudskih prava u ovoj zemlji posebno što se tiče diskriminacije i manjina. Iako OSCE direktno radi na ovim pitanjima mi se oslanjamo i na saradnju sa institucijama ombudsmena. Naravno, pred nama je još mnogo rada”, pojasnio je Berton.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić istakao je da je saradnja između zaštitnika ljudskih prava u BiH na vrlo dobrom nivou.

“Ono čime BiH ne može da se pohvali je provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. To je nešto što bi konačno trebalo da se desi u BiH. I dalje mislim da imamo kapacitete i da će do toga doći, ali to je pitanje koje stoji pred nama u BiH”, izjavio je Bojić.

Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH Jan Snaidauf smatra da je važno da Institucija ombudsmana za ljudska prava bude nezavisna, finansijski, proceduralno i politički.

“Ovo može predstavljati izazov u pogledu budžetskih resursa ali je važno da prevaziđemo te izazove kako bismo onda mogli prevazići probleme i u ovoj zemlji i drugim zemljama regije i kako bismo mogli napredovati na putu vladavine prava u sklopu evropskih integracija”, poručio je Snaidauf.