Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razočarana u policiju

O napadu na advokaticu Jovanu Kisin-Zagajac: Vrlo precizni planovi ućutkivanja

Jovana Kisin-Zagajac
Foto: Pixsell/RSE

“Mržnja raste, nasilja je sve više, a ja, kada saberem sve te slučajnosti postajem skeptična na slučajnost”

Jovana Kisin-Zagajac, banjalučka advokatica, izjavila je objavila je na društvenim mrežama da je danas u banjalučkoj Ulici Veselina Masleše fizički i verbalno napao muškarac za kojeg su joj u policiji rekli da je od ranije poznat policiji.

“Postalo je već uobičajno da nakon što pišeš nepopularne stvari i ti sam dobiješ po nosu. Kad god sam osudila nasilje, pozvala na mir i civilizovano ponašanje i stala u odbranu žrtve i sama sam bila predmet napada bilo verbalnih ili fizičkih. Pa tako i ovaj put nakon nekolicine uvredljivih i prijetećih poruka u inboxu upravo me u Gospodskoj ulici fizički i verbalno napao beskućnik i alkoholičar od ranije poznat policiji (kako i sami rekoše).

Razočarana u policiju

Svaki put prijavim, svaki put policija dođe na lice mjesta, ponašaju se uredno, ljubazno, pomalo nezainteresovano, upišu moje podatke, identifikujemo počinioca, svaki put se slučaj završi bez uzimanja zvanične izjave bez pokretanja bilo kakvog postupka.

I danas, nakon što sam rekla ‘eno ga’, jer je bio udaljen svega pedesetak metara nakon što je policija stigla, oni su otišli i razgovarali sa njim. Napadač nije bježao od njih, stajao je i čekao da mu priđu. Nakon toga su zajedno sa njim skrenuli kod Citadele bez ikakvog saznanja šta se na kraju desilo… Svjedoka kojeg sam sama obezbjedila nisu ni upisali.

Iako mi je komandir PS Centar lično saopštio da je protiv počinioca koji me napao prošle godine pokrenut postupak, ja ni do danas nemam nikakve informacije o tome.

Mržnja raste, nasilja je sve više, a ja, kada saberem sve te slučajnosti postajem skeptična na slučajnost.

Pitam se da li smo postali društvo kojem je ok da sprovodi nasilje nad nekim samo zato što osuđuje nasilje.

Dan je kratak, a noću vrlo lako završiš u policijskoj stanici. Ne ako si nasilnik. Već ako puno pričaš. Pitam se, da li bi upalilo da tih 50 maraka koliko ćušnemo za napad na drugog mogli ćušnuti za elementarnu ljudskost i civilizovanost. Kad već ferceramo na mito može li barem jedan za plemenit cilj”, napisala je u objavi na Facebooku.

Postalo je već uobičajno da nakon što pišeš nepopularne stvari i ti sam dobiješ po nosu. Kad god sam osudila nasilje,…

Posted by Jovana Kisin Zagajac on Tuesday, November 28, 2023

U izjavi zabanjalučke medije opisala je kako je izgledao napad.

Opisala napad

“Prolazila sam Gospodskom ulicom, primijetila sam čovjeka u haustoru koji je, kada me je ugledao, izašao iz haustora i krenuo prema meni i baš pokazao prstom na mene. Dakle bilo je još prolaznika, a on se baš uputio prema meni direktno. Vidjela sam da ga ne poznajem, pomislila sam da je neki pijanica i slično i nastavila sam hodati. On mi je prišao, krenuo da me vrijeđa, da psuje i da mi se unosi u lice. Kad sam vidjela da bi moglo doči do fizičkog kontakta rekla sam ‘molim vas udaljite se, pozvaću, policiju’, ali kako sam to rekla on je zamahnuo šakom u pravcu moje glave. Ja sam nekako uspjela da se izmaknem, ni sama ne znam kako, izvukla sam telefon i odmah pozvala 122. On je i dalje psovao, vrijeđao… I tada se udaljio”, kazala je Kisin Zagajac za Nezavisne novine.

Dodala je da je policiji rekla da je napadnuta, a da su oni insistirali da kaže da li ju je napadač udario.

“Ja sam rekla ne nije me uspio udaiti, ali je pokušao, pošto sam vidjela da od tog zavisi da li će nekoga poslati ili ne. Nakon desetak minuta je dokla policija, a ja sam uspjela da obezbijedim svjedoka, ženu koja je sve to vidjela i pitala me jesam li dobro. Najviše me iznenadilo ponašanje policije”, kazala je banjalučka advokatica.

O napadima na Jovanu Kisin – Zagajac pisao je i novinar Slobodan Vasković koji je istakao da su “napadi na nju i svakog ko se ponaša i djeluje kao ona, pažljivo su režirani i izvedeni”.

“Izvorište jeste mržnja, kao što misli, ali ne nekontrolisana, već ukalupljena u nakazni sistem koji je stvorio vrlo precizne planove zastrašivanja i ućutkivanja, anesteziranja, bez pitanja za cijenu, drugačijih mišljenja. Precizni planovi sa poodavno pripremljenim ‘izvođačima radova’, koji ne prezaju ni od čega. Takav im je posao. Nije to nikakav beskućnik, taman posla, Kisinovu je napao vojnik Režima, jer ona Režimu smeta, kao što im smeta svako sličan njoj”, napisao je Vasković.

Vasković u svom tekstu tvrdi kako su “je pratili i napadačima dali znak”.

“Nema paranoje, to je jednostavno tako – njihov način ponašanja. Potvrđuje to i “djelovanje” policije na način na koji ga je opisala. Da je takozvana policija suprotno postupila od načina na koji je to Kisinova opisala bio bih šokiran. Nasilja će tek da bude sve više i više; Već sada ga je premnogo, a ni u ranijim godinama vladavine Režima nije ga nedostajalo. Uvijek je to bilo zadnje uporište Hulja, koje stoje i iza napada na Kisinovu. I Hulje neće prestati sa tim, jer ne namjeravaju otići sa vlasti prije nego li proliju nečiju krv”, naveo je Vasković.