O prodaji “Ljubije” 4. maja

ljubija

Rasprava o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupa” neće se naći na današnjoj sjednici Narodne skupštine jer je za 4. maj zakazano javno saslušanje o ovoj odluci Vlade, odlučeno je na sjednici skupštinskog Odbora za privredu.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo, koji je i član Odbora, potvrdio je sinoć Srni da je Odbor prihvatio zahtjev PDP-a za javno saslušanje.

“Prošao je prijedlog da 4. maja bude održano javno saslušanje. Nakon toga će Odbor donijeti svoju odluku da li podržava da se ovaj prijedlog nađe u plenumu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ili ne podržava, klasičnim izjašnjavanjem za i protiv”, rekao je Brčkalo.

On je naveo da je prijedlog PDP-a na sinoćnjoj sjednici Odbora za privredu prošao sa šest glasova za i četiri protiv.

“Sjednica je dugo trajala. Predložio sam javno saslušanje svih zainteresovanih strana u ovom slučaju, i `Arselor Mitala`, i `Izrael investment grupe`, i sindikata, i predstavnika državnog kapitala, da nam budu dati odgovori na pitanja koja nismo mogli dobiti na sjednici Odbora. Javno saslušanje obuhvata mnogo veći broj zainteresovanih subjekata u odnosu na ono što je tražio kolega /Radovan/ Višković. On je tražio da se to ograniči samo na članove Odbora za privredu i da se pozove predstavnik firme `Izraeli investment grupe` i predstavnik firme `Arselor Mital`”, naveo je Brčkalo.

Brčkalo kaže da nema nikakvog razloga za strah od javnog saslušanja, i izražava bojazan da budžet Republike Srpske i radnici ne budu kolateralna šteta odnosa “Mitala” i “Izrael investmenta”.

“Ovo je veoma osjetljivo pitanje. Četvrti maj je dan `d`, tada ćemo se svi opredijeliti. Nadam se da ćemo do tada imati sveobuhvatniju informaciju i odgovore na pitanja koja nismo mogli dobiti ni iz materijala koji je predložen, ni od predstavnika resornog ministarstva koji je prisustvovao Odboru”, rekao je Brčkalo.

Vlade Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.