Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O rezoluciji o Srebrenici glasat će se 10. juna

parlamentarna-skupstina-bih

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici, koja se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebala naći sutra, prolongirano je za 10. juni, odnosno naredno zasjedanje doma, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju za AA potvrdio je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović. On je ranije “pozdravio eventualno usvajanje rezolucije na 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici”.

[pull_quote_right]U povodu desete godišnjice masakra nad Bošnjacima Srebrenice, Skupština Brčko distrikta donijela je Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici[/pull_quote_right]

“Glasanje o rezoluciji neće biti sutra, jer nije uvršteno na dnevni red. Tražili smo da budemo prisutni sutra na glasanju, ali su nam kazali kako rezolucija o Srebrenici neće biti sutra na dnevnom redu, već na narednom zasjedanju”, kazao je Tahirović, ističući kako iz Kolegija doma nisu potvrdili da li će moći prisustvovati glasanju 10. juna.

Rezolucijom Evropskog parlamenta (EP) usvojenom u januaru 2009. godine, 11. juli proglašen je Evropskim Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Nakon što je usvojena, rezolucija je poslana na usvajanje Parlamentu i Vladi BiH i njenim entitetima, te zemaljama zapadnog Balkana, kao i državama članicama Evropske unije.

EP je događaje iz jula 1995. godine izravno označio kao “genocid i najveći ratni zločin u Evropi poslije završetka Drugog svjetskog rata”, uz davanje pune podrške radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Vlada Federacije BiH 2010. godine donijela je Odluku da je 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava – dan žalosti, za razliku od entiteta Republika Srpska gdje se taj dan ne obilježava.

U povodu desete godišnjice masakra nad Bošnjacima Srebrenice, Skupština Brčko distrikta donijela je Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici.

Ovo je prva rezolucija o osudi masakra u Srebrenici, koju su u BiH donijeli predstavnici jednog parlamenta, piše Anadolu Agency (AA).