O smjeni Konakovića Skupština KS raspravljat će 19. marta

BiH

elmedin konakovic aa

Skupština Kantona Sarajevo (SKS) je sa 25 glasova ‘za’, tri ‘protiv’ i četiri ‘suzdržanih’ odlučila da nepovjerenje Vlade KS-a razmatra na sjednici zakazanoj po redovnoj proceduri, 19. marta.

Naime, grupa zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, njih 12, podnijela je prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS, a u prijedlogu se pored ostalog obrazlaže da premijer KS-a Elmedin Konaković, predložen od strane Kluba zastupnika SDA u SKS-u za funkciju premijera KS-a, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u SKS-u.

Zastupnik Mirza Čelik smatra da je to dovoljan period da za iznošenje i razmatranje podnesenih izvještaja o razlogu smjene Vlade KS.

Čeliku je replicirao samostalni zastupnik Mirsad Pinđo koji je naglasio da je taj datum određen „zato što u vladajućoj strukturi nemate dovoljno ruku za smjenu Vlade“.

Zastupnik Slaviša Šućur je mišljenja da današnju raspravu o određivanju datuma smjene Vlade treba tumačiti kao poslovničku proceduru, te da niko nema prava da osporava ono što Poslovnik o radu SKS dozvoljava.

Zaključeno je da će 19. marta zastupnici SKS-a razmatrati hoće li iskazati nepovjerenju Vlade ili će ova Vlada ostati do isteka mandata, odnosno do novih, oktobarskih izbora.