Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDA Srebrenica: Priznanje Dodiku vraćanje Srebrenice u mračnu prošlost

BiH

Сребреница – гласање 2

Povjereništvo Stranke demokratske akcije (SDA) u Srebrenici smatra neprihvatljivim Odluku Skupštine opštine Srebrenica da najveće opštinsko priznanje dodijeli Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dodjela najvećeg priznanja političaru koji negira sudski dokazan i presuđeni genocid u ‘zaštićenoj zoni’ UN Srebrenica nad Bošnjacima, a kojeg su počinile vojska i policija RS-a, vraćanje je Srebrenice u mračnu prošlost iz 1995. godine. Sramno je dodijeliti priznanje opštine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odlikovanja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti”, navodi se u saopštenju Povjereništva SDA Srebrenica.

SDA smatra da se ovakvom “sramnom i nepotrebnom” odlukom Skupštine opštine Srebrenica, narušava dostignuti stepen međunacionalnih odnosa i podstiču oni koji nisu za suživot u Srebrenici.

“Pozivamo izabrane bošnjačke odbornike da ne prisustvuju svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica na kojoj je planirana dodjela ovog priznanja. Pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da preispitaju svoju saradnju sa načelnikom opštine Srebrenica, zbog dodjele priznanja čovjeku koji se nalazi na crnoj američkoj listi, koji je izolovan od većine evropskih zemalja i koji godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba u bh. entitetu RS. Također, pozivamo domaće i međunarodne institucije i organizacije da nastave podržavati projekte građana, ali i sve druge projekte na izgradnji suživota u Srebrenici”, naveli su iz Povjereništva SDA Srebrenica.