BiH

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH

Obavljao više funkcija u SDA: Skupštinski zastupnik lažno tvrdio da nije ni u jednoj stranci

16/02/2022
Foto: Radio Distrikta Brčko

Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA), napravio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv zastupnika u brčanskoj Skupštini Damira Bulčevića (40) zbog sumnje da je 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom.

Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA), napravio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo ga je optužilo da je 2018. godine, iako je u mandatnom periodu od 2015. godine do 2019. godine obnašao funkciju potpredsjednika Organizacije SDA Brčko i člana – dopredsjednika Izvršnog odbora te političke organizacije, u postupku prijema u državnu službu izjavio da nije član organa političkih stranaka.

Kako se navodi u optužnici, on je izjavu s dijelom lažnih navoda ovjerio kao istinitu, te je predao Odboru za zapošljavanje zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom za poziciju šefa Inspektorata u Uredu gradonačelnika.

Izjava je upotrijebljena da se utvrdi kako Bulčević ispunjava uvjete natječaja, a nakon potvrde izbora od strane gradonačelnika zasnovao je radni odnos na neodređeno vrijeme na tom radnom mjestu.

Pred Osnovnim sudom Distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bulčević je optužen za kazneno djelo “krivotvorenje isprave” s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.