Svečanost na Ilidži

Obavljena primopredaja dužnosti načelnika štaba EUFOR-a u bazi Butmir

Sa Svečanosti primopredaje dužnosti
Foto: EUFOR

Svečanost primopredaje dužnosti načelnika štaba između brigadnog generala Zoltána Somogyija iz Mađarskih odbrambenih snaga i brigadnog generala Ovidiua Lungua iz Oružanih snaga Rumunije održana je danas u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru.

Svečanosti su prisustovali ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Păcureţu, ambasador Mađarske Krisztián Pósa, načelnik Generalštaba Mađarskih odbrambenih snaga generalpukovnik dr. Gábor Böröndi, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, saopćeno je iz EUFOR-a.

Brigadni general Somogyi vršio je dužnost načelnika štaba EUFOR-a od maja 2022. godine, dosljedno radeći na osiguranju jedinstva napora u svim odjelima komande i jedinicama EUFOR-a. Tokom svečanosti brigadnom generalu Somogyiju dodijeljen je Spomen-krst za mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini Ministarstva odbrane Italije, Medalja Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike za EUFOR-ovu operaciju Althea, te zahvalnica komandanta EUFOR-a za njegovu izvanrednu službu i predanost.

Pokretanje promjena

Obraćajući se skupu, dosadašnji načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Somogyi, poželio je uspjeh na novom poslu novom načelniku štaba EUFOR-a brigadnom general Lunguu.

-Svim stanovnicima Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, prosperitetnu i mirnu budućnost – izjavio je Somogyi.

Tokom svečanosti razmijenjeni su amblemi načelnika štaba, simbolizujući primopredaju nadležnosti.

-Posebno sam uzbuđen zbog potencijala saradnje sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Uz posvećenost, podršku, predanost i, što je najvažnije, zajedničke napore možemo postići trajni mir i stabilnost u ovom regionu – kazao je novi načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Lungu.

U svom govoru komandant EUFOR-a generalmajor Habermayer izrazio je zahvalnost brigadnom general Somogyiju na posvećenosti EUFOR-u i podršci koju je pružio komandantu EUFOR-a i njegovom prethodniku.

-Lično sam svjedočio vašoj sposobnosti za inovaciju i pokretanje promjena, tako da sam siguran da će Mađarske odbrambene snage biti značajno ojačane vašim povratkom – kazao je Habermayer, te izrazio je brigadnom generalu Lunguu dobrodošlicu u misiju.