Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Uposlenik UIO BiH osuđen na godinu zatvora, mora vratiti 100 eura

Granični prelaz Vardište
Granični prelaz Vardište
Foto: Screenshot

Obradović je oglašen krivim što je na Graničnom prijelazu Vardište, kao službena osoba u institucijama BiH, koristeći svoj službeni i utjecajni položaj, izvršio radnju koju nije smio izvršiti

Sud Bosne i Hercegovine je nakon usmenog i javnog glavnog pretresa, donio presudu kojom je optuženi Milanko Obradović oglašen krivim za primanje dara i drugih oblika koristi, te ga osudio na jednu godinu zatvora.

Istovremeno, na osnovu zakonskih propisa od optuženog se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela – novac u iznosu od 100 eura na ime primljenog dara.

Optuženi Obradović oglašen je krivim što je 25.7.2021. godine, na Graničnom prijelazu (CR/GP) Vardište, kao službena osoba u institucijama BiH, uposlenik UIOBiH, vođa smjene CR/GP Vardište, koristeći svoj službeni i utjecajni položaj, izvršio radnju koju nije smio izvršiti, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako se nadalje navodi, na taj način je, svjestan nedozvoljenosti ovih radnji, primio korist za sebe da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i na taj način omogućio S. T. uvoz robe bez plaćanja pripadajućih dadžbina, suprotno Zakonu o carinskoj politici BiH u visini od 907,90 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH.