elektroprivreda bih

Obilan snijeg prouzrokovao probleme širom BiH, brojna naselja su bez struje

struja snijeg pixsell
07.02.2015., Gospic - Pune ruke posla za zimsku sluzbu i mnogo radosti za najmladje donio je veliki snijeg i led koji su pogodili Gospic i okolicu. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području kantona

Intenzivne snježne padavine praćene jačim vjetrom prouzrokovale su tokom vikenda kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanskog kantona.

Teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području kantona.

Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV napona na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja.

Zbog ispada 110 kV dalekovoda Hidroelektrane Jablanica bez električne energije su kupci u Općini Konjic.

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je bez napajanja električnom energijom oko 2.500 kupaca u Kaknju, Maglaju, Olovu, Varešu i Zavidovićima. Bez napajanja su i dvije trafostanice u Vitezu, područje Srednjobosanskog kantona.

Zbog oštećenja dalekovoda na Nišićima bez napajanja je sedam trafostanica na ovom području. Ekipe Podružnice “Elektrodistribucija” Sarajevo rade na saniranju kvara i normalizaciji snabdijevanja, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.