Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba koja traje

Obilježavanje 78. godišnjice Ustanka naroda u BiH protiv fašizma

ustanak

Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, također Drvar je jedan od herojskih gradova koji je dao 15 narodnih heroja

Na današnji dan 27. jula 1941. godine narodi u BiH započeli su oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. Nizom aktivnosti i polaganjem svijeća na spomen-obilježjima bit će obilježena 78. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašističkog režima.

Dvadeset i sedmi juli je do 1992. godine obilježavan kao državni praznik, Dan ustanka, u znak poštovanja prema svima onima koji su dali život za slobodu svoje zemlje. Danas sjećanje na taj historijski trenutak čuvaju antifašistička udruženja.

Ustanak naroda najprije je podignut u Drvaru, a te davne 1941. godine na današnji dan ovaj grad kao i Bosansko Grahovo su oslobođeni od fašista. Od tog datuma, naredne četiri godine postojao je samo jedan cilj – oslobađanje domovine od okupatora i domaćih izdajnika.

Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, također Drvar je jedan od herojskih gradova koji je dao 15 narodnih heroja. Ovaj grad je odlikovan ordenom “Narodnog heroja”. Ustanak je otpočeo rano u zoru, žestokim gerilskim napadom partizana na ustaške postrojbe. Bitke su vođene čitav dan, da bi na kraju partizani izvojevali veliku pobjedu.

Ova pobjeda je bila put ka formiranju republike tzv. Drvarske republike. Ali možda i veći uspjeh bilo je masovno priključivanje ljudi u partizanske odrede. Drvar je ostao slobodan nekoliko mjeseci da bi ga kasnije jake njemačko-ustaške snage povratile. Drvar su nakon toga nekoliko puta vraćali partizani, da bi ga konačno oslobodili 1944. godine.