Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Obilježavanje 9. januara uvredljivo za žrtve, Dejton i državu BiH”

dan rs
Foto: Nezavisne novine

Društvo za ugrožene narode, Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu, saopćilo je danas da je pompezno proslavljanje postojanja Republike Srpske neprimjereno i uvredljivo, ne samo za žrtve masovnih progona, egzekucija, silovanja i genocida, već i za Dejton i državu BiH koja je u njemu nastala.

Također, smatraju neprimjerenim i uvredljivim proslavljanje 9. januara, “Dana Republike Srpske”, jer je ta proslava po presudi Ustavnog suda BiH neustavna.

Podsjećaju da je Radovan Karadžić, osnivač Republike Srpske, optužen pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu za masovna ubistva, masovna protjerivanja, masovna silovanja i deportacije u koncentracione logore, za spaljena sela i porušene gradove i na koncu za najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, za genocid u Srebrenici.

Iz Društva za ugrožene narode ističu da su članovi Karadžićevog establišmenta Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik osuđeni pred istim sudom za ratne zločine u Hagu za počinjene zločine na teritoriji s koje su uz užasna zlodjela protjerani svi nesrbi, a da je Biljana Plavšić uz priznavanje tih zločina izrazila i kajanje.

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević izjavila je da obilježavanje Dana Republike Srpske teško primaju oni koji su na svojoj koži osjetili njeno stvaranje, a to su majke, sestre, rođaci i prijatelji koji u masovnim grobnicama pronalaze po jednu kost svojih najdražih.

– Užasavajuće je to što politička elita Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom uz podršku lidera iz susjedne Srbije pompezno obilježava Dan Republike Srpske čija je proslava po odluci Ustavnog suda BiH neustavna rugajući se tako i Dejtonu i državi Bosni i Hercegovini koja je u njema nastala – navedeno je u saopćenju Društva za ugrožene narode.