Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje Dan prava pacijenata sutra u Sarajevu

bolnica (1)

Dan prava pacijenata prvi put će biti obilježen sutra u Sarajevu uličnom akcijom dijeljenja informativnih brošura i letaka građanima, a dijelit će ih učenici medicinskih škola u Sarajevu.

Dan prava pacijenata obilježava se u sklopu cjelogodišnje kampanje promocije prava pacijenata “Moje pravo“ koje provodi Udruženje za razvoj društva “Kap“ uz podršku Ambasade SAD u Sarajevu.

U sklopu kampanje, u narednom periodu će se o pravima i obavezama pacijenata razgovarati i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

U okviru projekta “Moje pravo“ krajem godine bit će uručene i nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, o čemu će glasati građani i pacijenti putem online ankete.

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tokom boravka u bolnici, kako bi se informiranjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Kampanja je počela 7. aprila, na Svjetski dan zdravlja, svečanim otkrivanjem Povelje s osnovnim pravima i obavezama pacijenata u BiH u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i Banjoj Luci, saopćeno je iz Udruženja za razvoj društva “Kap“.