KS

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

ks_sjecanje-ubijena_djeca (1)

Vlada KS je 5. septembra 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Marijom Nenadićem položila je danas cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., u okviru Dana Kantona Sarajevo, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva – 5. maj.

– Tu smo kod Spomenika ubijenoj djeci da se prisjetimo, da ne zaboravimo i da jednostavno odamo počast tim našim malim herojima. Ovo je tužno, baš tužno – rekao je Nenadić.

Cvijeće su istim povodom položili i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, uime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića savjetnik Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS.

Kao doprinos obilježavanju tog dana Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS organiziralo je danas u 12.00 sati na svojoj službenoj Facebook stranici emitovanje kratkog online programa.

Vlada KS je 5. septembra 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

U vrijeme kada je ova odluka donosila planirano je da se ovaj datum obilježi prigodnim manifestacijama na Spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i historijskim časom u svim osnovnim i srednjim škola Kantona Sarajevo.

S obzirom da je i danas na snazi Odluka Vlade KS o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće, zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (Covid-19), obilježavanje ovog tužnog dana je upriličeno u skladu sa propisanim mjerama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.