Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

BiH

potoc

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je u Memorijlanom centru Potočari obilježena petnaesta godišnjica od zvaničnog otvaranja Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

Na obilježavanju prisutni su bile preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, savjetnik člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića Dževad Mahmutović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i predstavnici međunarodnih organizacija.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović prisutnima je kazao da je 2003.godine počeo prvi ukop žrtava genocida u Memorijalni centar.

– Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 15 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 18 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomraćeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi – rekao je Smajlović, naglašavajući da je u proteklom periodu dosta toga urađeno kada je u pitanju izgradnja Memorijalnog centra.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srbrenica Nisvet Mujanović istakao je da proces traženja nestalih osoba traje sporo.

– Svi se sjećamo kada je otvoren Memorijalni centar Potočari. Do sada imamo ukopanih 6610 naših najmilijih. Još uvijek tražimo više od 1.500 ubijenih žrtava po vrletima Podrinja. Teško je bilo šta reći kada vidite sve ove nišane – rekao je Mujanović.

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, Munira Subašić naglašava da borba za istinu i pravdu još uvijek traje. Ona je iskazala nezadovoljstvo zbog nekažnjenog zločina koji je počinjen tokom 1995.godine.

– Godine brzo prolaze. Već je petnaest godina kako je otvoren Memorijalni centar Potočari, a još uvijek nismo pronašli sve naše najmilije koji su ubijeni, još nisu svi zločinci kažnjeni za zločine. Majke umiru, a da nisu dočekale da znaju istinu. Ovi bijeli nišani govore sve – rekla je Subašić.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine zvanično je otvorio 20. septembra 2003. godine bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. Do danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida.