Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 25. godišnjica stradanja banjalučkih beba (FOTO)

BiH

bebe banjaluka (3)

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje “Život” i akademijom u Akademiji nauka i umjetnosti bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci je danas obilježeno 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika, javlja Anadolu Agency (AA).

Smrt 12 beba obilježava se na današnji dan je jer 22. maja 1992. godine zbog nedostaka kiseonika umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

Vijence su položile majke stradalih beba, te predstavnici institucija vlasti u RS i nevladinih organizacija.

Dragoslava Jaćimović iz Dervente, majka jedne od 12 beba, rekla je da ni 25 godina nije lakše živjeti sa ovim gubitkom. Sada je majka dvojice sinova, a jedan od njih je juče imao matursku svečanost.

“Jako tužno je kad gledate tu djecu, pomiješaju vam se osjećanja sreće i tuge. Uvijek je prisutno osjećanje tuge zašto nije prisutan i taj neko ko je rođen tada, a moglo je biti drugačije”, rekla je Dragoslava Jaćimović.

Udruženje “12 beba” smatra da su svjetski moćnici, kao što su članovi Savjeta bezbjednosti UN, odgovorni za smrt beba u Kliničkom centru u Banjoj Luci 1992. godine, jer nisu dozvolili da se kiseonik preveze i da djeca budu spašena. Smatraju ih nedodirljivim sada, kao i 1992. godine.

“Nedostajala je samo jedna odluka da se ti životi spasu”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta u obraćanju prisutnima na polaganju vijenaca.

Dodao je da se “ovakav zločinački čin koji nikada nije imao sudski epilog – ne smije zaboraviti”.

Akademija je počela minutom šutnje u pomen na Živku Knežević, preminulu prije dva mjeseca, majku jedne od 12 beba. Danas je prikazan film “Dah života”, a tokom jutarnjih časova na banjalučkom Novom groblju služen je parastos i položeno cvijeće.

Na spomen obilježju “Život” navodi se da je tokom maja i juna 1992. godine u banjalučkom porodilištu rođeno 14 beba kojima je bio potreban kiseonik koji nije mogao biti dopremljen ni kopnenim ni vazdušnim putem zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN-a o zabrani letova. Umrlo je 12 beba, trinaesta beba je bitku za život izgubila 14 godina kasnije, a četrnaestoj je to ostavilo posljedice po zdravlje koje će nositi cijeli život.