Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Danielson za jačanje regionalnog ekonomskog prostora

zvizdic denilson

BiH je za predstojeći samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Trstu u julu ove godine kandidovala sedam projekta iz oblasti infrastrukture, dva iz oblasti jačanja komunalne infrastrukture ili sfere zaštite životne okoline, te jedan projekt iz oblasti društvenih djelatnosti, odnosno oblasti kulture – izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s generalnim direktorom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Christianom Danielssonom.

Na sastanku kome su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministra, Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, te šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarano je o projektima koje je za taj samit kandidovala BiH, te aktivnostima koje se u tom smislu dotad trebaju završiti, kao i o stepenu realizacije Reformske agende, trenutnoj realizaciji i pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije za BiH.

– Izvijestili smo ga i o aktivnom angažmanu BiH na pripremi, izradi i finalizaciji dviju važnih strategija u narednom periodu, a jedna je vezana za segment zaštite životne sredine i okvirna strategija energetskog sektora – dodao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, bilo je govora i o dokumentima koje je potrebno usvojiti kako bi BiH bio omogućen pristup posebno fondovima koji su vezani za poljoprivredu, jer poljoprivredni sektor u BiH pokazuje veliki potencijal i on će biti izuzetno važan u narednom periodu. Također, kako je kazao Zvizdić, razgovarali su i o finalizaciji procesa s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom kako bi BiH postala punopravni član Svjetske trgovinske organizacije.

Danielsson je naveo da su na sastanku razmatrali niz pitanja u okviru zajedničkih programa ili zajedničke agende na relaciji Evropska komisija i BiH i da je fokus bio na Reformskoj agendi i njenoj provedbi koja obuhvata period od 2015. do 2018. godine. U tom smislu pohvalio je napore predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Denisa Zvizdića i njegovih saradnika na svim dosadašnjim rezultatima.

Danielsson je naglasio važnost nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je ‘kičma’ svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH.

U vezi s pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije, Danielsson je kazao da se radi o procesu koji je vremenski zahtjevan zato što će odgovori koji se budu dostavljali predstavljati jedan temelj za EU, odnosno njene institucije u pripremi mišljenja.

– Također smo razgovarali o inicijativi jačanja regionalnog ekonomskog prostora za područje zapadnog Balkana.Sretan sam i pozdravljam podršku koju je predsjedavajući Zvizdić zajedno sa svojim zamjenicima istakao u smislu ove inicijative. Ovakva inicijativa će osigurati da region bude privlačniji za strane investitore i istovremeno osigurat će njegovu konkurentnost – dodao je Danielsson.

Prema procjenama Evropske komisije, provođenjem takve inicijative, moglo bi biti osigurano oko 80 hiljada radnih mjesta.