Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kotor-Varoš

Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima naselja Večići (FOTO)

20201103_2_45175298_59455308_Web

Porodice žrtava su opravdano nezadovoljne brzinom procesuiranja ratnih zločinaca i radom tužilaštava

Dočekom učesnika marša mira “Tihi hod za veliku bol”, koji je krenuo u nedjelju iz Karaule kod Travnika, u naselju Večići kod Kotor-Varoši danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima na području ove općine, prenosi Anadolu Agency.

Učesnici marša mira su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor-Varoši u novembru 1992. godine pokušali da pređu na slobodnu teritoriju općine Travnik. Na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Zbog pandemije koronavirusa, u maršu mira “Tihi hod za veliku bol” ove godine sudjelovao je manji broj osoba, koji su pješačili u dvije odvojene grupe, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića, koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka.

Tom prilikom Salkić je poručio da strašni zločini počinjeni nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni.

“Svi zločini počinjeni tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u ovom dijelu, počinjeni su uz znanje i saglasnost tadašnjih vlasti bosanskih Srba, isto tako se danas skrivanje masovnih grobnica odvija uz saglasnost i znanje aktuelnih vlasti u ovom dijelu naše domovine. Pozivam vlasti u ovom entitetu, u ovoj opštini da to prestanu činiti i da kažu gdje su masovne grobnice u kojima se nalaze ubijeni Bošnjaci Kotor-Varoši. Porodice žrtava su opravdano nezadovoljne brzinom procesuiranja ratnih zločinaca i radom tužilaštava, jer oni, čini se, više tragaju za ravnotežom, nego za ratnim zločincima. Strašni zločini nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni. Naše insistiranje na istini, pravdi i kazni za zločince nije u suprotnosti s našom težnjom da živimo u miru s komšijama koji nisu počinili zločine”, kazao je Salkić.

Dodao je kako vlast u entitetu RS treba pokazati pijetet za žrtve, distancirati se od ratnih zločinaca i osuditi njihove zločine.

“Bošnjacima je danas teško u ovom entitetu, izloženi su sistemskoj diskriminaciji i pritiscima različite vrste, ali ono što vidim je da smo svi zajedno odlučni da ustrajemo u našoj borbi. Nažalost, vrlo često čujem od našeg naroda u ovom entitetu da se osjećaju ostavljeni i zaboravljeni. To nije dobro, jer problemi sa kojim se suočavaju Bošnjaci u ovom entitetu trebaju biti predmet interesovanja i pružanju podrške da se riješe od svih Bošnjaka gdje god oni da žive”, kazao je Salkić.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila. Kako navode iz ureda potpredsjednika RS, za zločine u Kotor-Varoši Sud Bosne i Hercegovine do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora. Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi”.