Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Križančevo Selo

Obilježena 29. godišnjica zločina nad Hrvatima

krizancevo selo zlocin godisnjica bhrt

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine također navodi da ratni zločin u Križančevu Selu “predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklom ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena”

U Križančevu Selu, nadomak Viteza, obilježava se 29. godišnjica zločina nad Hrvatima. Kako navode iz kantonalne Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, 22. decembra 1993. godine pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u Križančevu Selu ubili su 64 osobe, javlja BHRT.

Trideset i četiri ubijene osobe pronađene su na kućnom pragu, a tijela 30 zarobljenih naknadno su razmijenjena.

Obilježavanje godišnjice zločina počelo je služenjem svete mise u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, a potom je na Središnjem spomen obilježju u Križančevom Selu položeno cvijeće.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a, koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice, sudi se bivšim pripadnicima Armije RBiH Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću.

Oni se terete “da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH s područja Srednje Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba”.

“Osumnjičeni su za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela”, navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine također navodi da ratni zločin u Križančevu Selu “predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklom ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena”.