Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Kerima Lučarevića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici

tuzilastvo-bih-sud

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, u Dobrovoljačkoj ulici je 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, te zarobljeno više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Kerima Lučarevića koja ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, javlja Detektor.ba.

Lučarević se tereti da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.

Pored toga, Lučarević se optužnicom tereti da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome, kako se navodi u optužnici, učestvovali njemu podređeni vojni policajci.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva, u Dobrovoljačkoj ulici je 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, te zarobljeno više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko mjeseci podiglo optužnicu protiv nekadašnjih političkih, vojnih i policijskih funkcionera – Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška – zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici te je u ovom predmetu nedavno i počelo suđenje.