Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 73. godišnjica oslobođenja Tuzle

godisnjica-tuzla33

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju Slana banja, svima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. i u odbrani od agresije 1992.- 1995., kao i civilnim žrtvama rata, i svečanom sjednicom Gradskog vijeća Tuzla danas je upriličeno obilježavanje 73. godišnjice oslobođenja grada Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmim Imamović izjavio je da je naš cilj njegovati civilizacijsku tekovinu antifašizma, njegovati bratstvo i jedinstvo iz normalnog ljudskog razloga ali i iz političkog razloga zaštite multikulturalnog bića Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je u antifašizmu ponovo rođena i samo u antifašizmu može biti ponovo reintegrisana. Ko god udara na antifašizam i na Tita, ruši Bosnu i Hercegovinu. Braneći antifašističku tradiciju mi zapravo branimo Bosnu i Hercegovinu, ugled, čast i obraz, jer je antifašizam civilizacijska tekovina – istakao je Imamović.

Na svečanoj sjednici prisutnima se obratio i gradonačelnik prijateljskog gada Rijeke Vojko Obersnel koji je istakao da u Rijeci, kao i u Tuzli, tekovine antifašizma nisu u zapećku, nisu skrivene ili nepoželjne.

– Mi jako dobro znamo što je antifašizam značio za slobodu našeg grada i naše države i nismo se spremni toga odreći unatoč mnogim glasovima koji iskrivljuju ili manipuliraju tom našom velikom povijesnom pobjedom. A, upravo u tome vidim temelj veze, koja već niz godina povezuje Tuzlu i Rijeku. I Rijeka i Tuzla gradovi su koje, ne bez razloga, možemo nazvati drugačijim, gradovima europskog duha, gradovi koji su učili iz svoje povijesti i koji, s ponosom, pokazuju svoje lice otvorenog, tolerantnog i multikulturnog grada – rekao je Obersel.

Nakon završetka svečane sjednice, gosti su posjetili Gradski park i Kompleks Panonika, saopćeno je iz Grada Tuzla.