Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mijović: CIK i Šantić su saučesnici u lažiranju izbora

vlastimir mijovic

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić danas je ponovo obmanuo javnost, skrivajući podatke o broju glasača na nedjeljnim izborima, među kojim je najmanje 360.000 “fantomskih” glasova, kaže nezavisni kandidat za načelnika u općini Centar Vlastimir Mijović u saopćenju koje prenosimo u cjelosti:

– Svjestan nepravilnosti, zbog kojih izbori nisu smjeli ni biti raspisani, a kamoli održani, on je priznao da su “u vrijeme kada smo donijeli odluku o raspisivanju izbora kompletni dopisi otišli ministarstvima unutrašnjih poslova, IDDEEA-i u svim općinama da se izvrši ažuriranje građanskih stanja, nakon čega bi uslijedilo ažuriranje biračkog spiska”.

No, Šantić krije da ti podaci nisu dobijeni i da birački spiskovi nisu ažurirani. Bez imalo stida, CIK je 25. avgusta ovjerio 3.263.906 osobe na svom, kako se službeno zove, zaključenom i potvrđenom Centralnom biračkom spisku za Lokalne izbore 2016. godine. Nelogično veliki broj birača iskazuje se kada znamo da je po popisu stanovništva u BiH 2013-te živjelo 3.531.159 stanovnika, od čega 682.601 maloljetni građanin. Dakle, u BiH je 2013. godine bilo 2.902.558 osoba sa pravom glasa.

Time uviđamo da do broja sa CIK-ove liste nedostaje oko 361.000 ljudi, odnosno živih i regularnih glasača. Time sve tvrdnje gospodina Šantića padaju u vodu. U nedjelju idemo na potpuno neregularne izbore! Šantić i CIK su saučesnici u jednoj ogromnoj prevari i antidržavnom poslu, sa čak 361.000 nepostojećih birača!

Primjera radi, u Tuzli živi 110.979 ljudi, a na zaključenom Centralnom biračkom spisku, koji je 25. 8. 2016. potvrdila i objavila Centralna izborna komisija, nalazi se 113.477 lica. U toj općini, dakle, imamo blizu tri hiljade birača više nego što u njoj uopšte ima živih duša! A kad oduzmemo maloljetne, pokazuje se da u tom gadu ima oko 25.000 “fantomskih” glasova.

U sarajevskoj općini Centar, u kojoj sam podnio nezavisnu kandidaturu za načelnika općine, živi 55.181 građanin. No, CIK je za izbore ovjerio spisak na kojem se nalazi 60. 975 birača, dakle gotovo 6.000 više nego što općina ima žitelja! Kad oduzmemo broj maloljetnika, pravo na glasanje u Centru bi trebalo da ima oko 45.000 birača. Ovako, u nedjelju će ih biti čak 16.000 više. Zar to ne vrijeđa zdravu pamet naših građana i ne pokazuje u kakvu se neregularnost svjesno ulazi?!

Na kraju, napominjem da se nijedna od političkih stranaka koje vladaju u bilo kojoj općini nije žalila na ovu krupnu nepravilnost. A i zašto bi, kad su oni ti koji su u prilici da glasovima mrtvih, iseljenih i na drugačije načine lažno prisutnih u pojedinim općinama još jednom “pobijede” na izborima.

Jasno je i kako, na svu sramotu ove države koja sa pravnom nema nikakvih dodirnih tačaka, smatra Mijović.