Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 74. godišnjica oslobođenja Tuzle: Stigao i Stjepan Mesić

74_godisnjica_oslobodjenja_tuzle_

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježjima Slana Banja u Tuzli je obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja ovog grada.

Cvijeće i vijence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Tuzla, Josipu Brozu Titu i narodnim herojima, antifašističkim borcima, poginulim boraniocima BiH, Tuzle i “zlatnim ljiljanima”.

Na današnji dan prije 74 godine Tuzla je u Drugom svjetskom ratu prvi put oslobođena od fašista, što je predstavljao jedan od najvećih vojnih i političkih događaja toga doba u BiH.

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović istaknuo je da se braneći tradiciju antifašizma brani BiH.

Po njegovim riječima, 2. oktobra 1943. godine se nakon bratoubilačkog rata i nacionalizma, prešlo na bratstvo i jedinstvo.

Tvrdeći da je i danas prisutan nacionalizam na području BiH, napominje da je potrebno promijeniti filozofiju, koja bi, kako navodi, mogla dovesti BiH na nivo da bude najstabilnija zemlja Balkana.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma za Grad Tuzlu održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle, kojoj je prisustvovao i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Mesić smatra da bi Evropa postala svjetski faktor, ukoliko bi se udružili svi s jugoistoka ovog kontitenta.

Izrazio je zadovoljstvo jer Tuzla napreduje, ocijenivši da spada u one gradove,gdje se demokratija učvrstila.

– Očekujem da će ovaj grad, pa čak i BiH ići prema europskim vrijednostima, prema Europi i na kraju da će i BiH postati članica EU. Cijela Europa je antifašistička a i ovaj naš prostor mora ostati antifašistički- kazao je Mesić.

Bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bh. političar Bogić Bogićević tvrdi da fašizam nije pobijeđen, naglasivši da su pobijeđene fasištičke vojske, ali da se fašizam vraća.

-Ako imamo presuđen genocid u BiH, ako imamo masovne progone, ako imamo formulu za organizaciju države jedan narod jedan vođa, jedna partija ako imamo dvije škole pod jednim krovom, ako imamo još mnogo podjela koje su fašistoidne – podjele na naše, vaše i njihove, sve je to fašizam koji mi živimo – konstatirao je Bogićević.