Branilac Sarajeva

Obilježena godišnjica smrti ratnog komandanta Mustafe Hajrulahovića Talijana

talijan

Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, članovi Udruženja generala BiH, saborci, prijatelji i predstavnici svih nivoa vlasti odali su danas počast i obilježili 22. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, javlja Fena.

Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banja Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu sa odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona.

Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Talijan dolazi u Sarajevo. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA.

Počast generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu među ostalima odao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, saopćeno je iz Kabineta ministra za boračka pitanja KS.