Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica ubistva srpskih civila kod Srebrenice i Bratunca

ubijeni srbi srebrenica

Dvadeset treća godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine, obilježena je nedjelju u selima Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni, u okolini Srebrenice i Bratunca.

Osim 69 ubijenih, tog dana nestala su 22 Srba, od kojih je njih 10 slučajno ekshumirano prije četiri godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac nastoji da se ovaj slučaj procesuira i odgovorni kazne

„Ja se plašim za ovaj predmet. Plašim se, jer sam imala obećanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da će predmet Nasera Orića i drugih biti procesuiran do kraja prošle godine.

srebrenica

 

 

 

Nije se to ostvarilo. Ali, kad sve ovo danas vidim, daje mi snagu da sa porodicama istrajem u traženju pravde. Pravda se mora stići, jer je ovdje toliko bola i žrtava.

Ovdje je bilo puno ubijenih na sve moguće načine. Istinu znaju moćnici i djelioci pravde. Mi smo strpljivi jer znamo da će pravda doći.

Nećemo dozvoliti da ovi predmeti i materijalni dokazi koje smo dostavili u Tužilaštvo BiH sklupljaju prašinu, a ove tužioce pozivam da predmete izvade na stol jer mi nemamo više strpljenja.

Nemamo više ni vremena da čekamo. Naši svjedoci umiru, umiru i zločinci kao slobodni građani. Ja poručujem da ćemo od danas krenuti da svi ono koji su činili zločine, bez obzira iz kojeg naroda dolazili, bez obzira da li su to pojedinci ili grupe, bez obzira kako se zovu i prezivaju, oni se moraju izvesti pred lice pravde i da moraju odgovarati za ono što su činili na ovim prostorima“, rekla je Radojka Filipović.