Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banka Goldman Sachs pomogla Grčkoj sakriti dug i nastavila je kreditirati

h_51481924

Bivši zaposlenik međunarodne investicijske banke Goldman Sachs otkrio je da je banka Grcima pomogla sakriti dug države 2001. godine te su im pomogli da nastave posuđivati novac, unatoč jako lošem tadašnjem stanju – piše Independent.

Jaber George Jabbour tako je predložio Grcima da tuže banku.

Tvrdi da je banka putem mutnih ugovora od Grčke izmuzla oko 500 miliona eura. Posao između Grčke i Goldman Sachsa tada je sklopio Antigone Loudiadis, a za taj posao dobio je 12 miliona dolara.

berza

 

Jabbour je poslao stoga službeno pismo grčkoj vladi, a u njemu im predlaže da tuže Goldman Sachs. Ovaj bankar sada vodi konsultantsku agenciju Ethos Capital, koji su uspješno vodili Portugal tokom njihove finansijske krize.

Jabbour vjeruje da je tvrtka Goldman Sachs izvukla veliku financijsku korist od Grčke pa smatra da bi Grci trebali tražiti financijsku kompenzaciju za to. Vjeruje da bi mogli izvući više stotina miliona eura kada bi tužili Goldman Sachs.

Iz Goldman Sachsa nisu željeli komentirati slučaj, već su poručili da se ne bave nikakvim nezakonitim radnjama, prenosi Večernji.hr.