Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terorista iz Tunisa obučavan u istom kampu kao “Jihadi John”

Tokom istrage prošlomjesečnog terorističkog napada na turiste u Tunisu otkrivaju se novi zastrašujući detalji o 23-godišnjem Seifeddine Rezguiu koji je kalašnjikovom pobio 38 ljudi.

TEASER-ONLY-Gunman-in-Tunisia-terror-attack-walking-on-the-beachExpress.co.uk naime piše kako je tuniski napadač Rezgui bio u istom “kampu za trening” Islamske države u Libiji, u kojem je svojevremeno “trenirao” i Mohammed Emwazi, poznatiji kao “Jihadi John”.

Emwazi je 27-godišnjak za kojeg se sumnja da stoji iza maskiranog muškarca koji je u snimci koju je IS objavio brutalno obezglavio otete britanske humanitarne radnike Alana Henninga i Davida Hainesa, kao i još nekoliko drugih taoca.

Jedan neimenovani izvor blizak istrazi rekao je kako je i istražitelje naježila moguća poveznica između dvojice terorista, a sumnja se da je u istom kampu u pograničnom tuniškom području treniran i dvojac koji je izveo raniji napad u Tunisu, u martu u muzeju Bardo.

Inače, identitet ‘Jihadija Johna’ kako su ga prozvali britanski mediji, dugo nije bio otkriven iz operativnih razloga, a prvi puta se pojavio na video snimci u augustu prošle godine kada je ubio američkog novinara Jamesa Foleya.

Smatra se da je poslije viđen i na snimkama odrubljivanja glave američkog novinara Stevena Sotloffa, britanskog humanitarca Davida Hainesa, britanskog taksista Alana Henninga i američkog humanitarca Abdul-Rahmana Kassiga.

U januaru se militant pojavio i na snimci s otetim Japancima Harunom Yukavom i Kenjijem Gotom, nedugo prije nego što su ubijeni.

Najnovija saznanja o kampu IS-a ukazuju na to da se u tom kampu vjerojatno pripremaju militanti za destinacije poput one turističke u Tunisu, to jest gdje se pretežito nalaze “zapadnjaci”.

Abdel-Majed-Abdel-Bary-slaughtered-James-Foley-598x360
Hiljade Britanaca zamoljeno je ove sedmice da se vrate s godišnjeg odmora u Tunisu jer je London dobio informacije koje ukazuju na to da bi moglo doći do novih napada, prenosi Dnevnik.hr.