Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu

13517574_1730421390561787_3903835436308276697_o

Na Ivan-sedlu danas je, u sklopu obilježavanja 75. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, upriličena centralna proslava za Kanton Sarajevo (KS) i Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK), čiji su sudionici još jednom istaknuli značaj njegovanja antifašističkih vrijednosti u izgradnji prosperitetnije budućnosti države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana i naroda.

Sudionicima tradicionalne svečanosti obratili su se uime organizatora – predsjednici Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Hadžići i UABNOR Konjic Fadil Šehić i Ćazim Ćibo, kao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, te predstavnici drugih udruženja antifašista, potcrtavajući odlučnost na planu očuvanja antifašističkih tekovina.

Ukazali su na historijsku važnost 27. jula – Dana ustanka naroda BiH u kontekstu kreiranja pretpostavki za razvoj moderne Bosne i Hercegovine u okviru bivše SFRJ, kao i za kontinuitet antifašističkog djelovanja u razdoblju nakon osamostaljenja zemlje.

Ocijenjeno je kako djelovanje s pozicija antifašizma podrazumijeva stalni i proaktivan angažman u borbi protiv svih nazadnih pojava koje i danas opterećuju društvenu stvarnost i odnose u Bosni i Hercegovini i šire.

– Mi antifašisti stojimo čvrsto na nogama i daćemo puni doprinos na suzbijanju svih retrogradnih pojava i zla fašizma, ma odakle oni dolazili – poruka je, odaslana s današnjeg skupa.

Kako je Feni kazao predsjednik UABNOR Hadžići Fadil Šehić, u sklopu obilježavanja godišnjice ustanka naroda BiH položeno je cvijeće na spomenik palim borcima i na šehidsko spomen-obilježje u Tarčinu, na spomen-česmu Prve proleterske udarne brigade i na centralni spomenik na Ivan-sedlu, gdje je odata počast svim borcima antifašistima i svim žrtvama fašizma, te su evocirana sjećanja na ratni put i stasanje antifašističkog pokreta.

Prethodno je u Hadžićima održano takmičenje u streljaštvu.

Na lokalitetu Ivan-sedla je nakon intoniranja državne himne BiH upriličeno tradicionalno narodno veselje i druženje boraca uz prigodan kulturno-zabavni program i sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava – “Ivan-planina” iz Tarčina, “Mladi metalac“ iz Hadžića i “Preporod” iz Konjica.

Manifestacija je okupila članove boračkih udruženja koja baštine tradicije dbrambeno-oslobodilačkih ratova 1941-1945. i 1992-1995. i predstavnike vlasti,  te veliki broj građana, pobornika antifašističkog djelovanja, zvanica i gostiju.