Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

UBORAK111

Na lokalitetima Uborak i Sutina danas je obilježena 25. godišnjica prvog velikog ratnog zločina na području Hercegovine, počinjenog od strane lokalnih Srba pomognutih od strane pripadnika JNA. U noći s 13. na 14. juni 1992. na pomenutim lokalitetima nakon nekoliko dana mučenja, ubijeno je 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti koji su potom bačeni u jamu na deponiji Uborak.

Uborak je inače prva masovna grobnica otkrivena u BiH, još za vrijeme trajanja rata. Iako je riječ o najstarijem ratnom zločinu u našoj zemlji, za Uborak i Sutinu do danas niko nije odgovarao, pa su predstavnici Udruženja porodica strdalih i danas od nadležnih zatražili da se pred lice pravde konačno izvedu nalogodavci i izvršioci svirepog zločina.
Sanela Kuko koja je prije 25 godina ostala bez oba roditelja progovorila je i danas, iako je kaže, došla s namjerom da iz inata šuti zbog nemara i sramotne pasivnosti bh. pravosuđa po pitanju Uborka i Sutine.

– Šaljem s ovom mjesta danas poruku ljubavi jer ljubav je najveća vrijednost života, a život najveća kategorija na ovom svijetu, pitajući se zbog čega nas naša država ne voli. Tuga je samo naša i nijednu tugu nije izliječila mržnja, ali jeste generirala nove tuge. Pozivam one koji imaju moć da odlučuju o našoj tuzi da konačno nešto učine kako bismo prodisali, poručila je.

Predsjednik Udruženja žrtava Adnin Hasić i ovog puta je pozvao sudove i tužilaštva da zločin na UBorku i Sutini stave visoko na listu prioriteta, dok je Ezudin Ćorić koji je ostao bez oca rekao da je tuga svaki put kad dođe do mjesta zločina sve veća, znajući das u zločinci i danas na slobodi.