Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srebrenici potpisan Sporazum o novoj skupštinskoj većini

srebrenica5555

U Srebrenici je danas potpisan Sporazum o formiranju nove koalicije koju čine odbornici iz SDA, odbornica iz SBiH, nezavisni odbornik iz reda Bošnjaka, pet odbornika iz SNSD-a i odbornici DNS-a.

– U Srebrenici smo danas napravili novu skupštinsku većinu, potpisali smo Sporazum o zajedničkoj saradnji, a osnovni principi su da će sve pozicije biti dijeljene 50 prema 50, a drugi princip je da se niko drugi ne može miješati u predložene kadrove – izjavio je Feni predsjednik povjereništva SDA u Srebrenici Ramiz Salkić.

Očekuje da se za narednih deset dana održi sjednica Skupštine na kojoj će biti izabran novi predsjednik, a navodi da su u razgovoru sa SDS-om s ciljem stvaranja šire skupštinske većine.

Salkić smatra da je ovo konkretan i dobar dogovor te poručuje da je veoma važno da Općina funkcionira.

– Ovim izbijamo bilo kakav adut Vlade RS-a da nastavi svoje djelovanje ovdje u Skupštini i eventualnom raspuštanju Skupštine općine radi provođenja izbora – zaključuje Salkić.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić iskazao je podršku novoj skupštinskoj većini, uz ocjenu da SNSD mora biti okosnica srpskog bloka.

– Ono što me raduje jeste što je otvorena mogućnost pristupanja i drugih srpskih političkih partija, ukoliko imaju volju i želju da se nešto u Srebrenici radi pozitivno. Ovaj sporazum je otvoren i za ostale koje žele dobro Srebrenici i funkcionisanju Općine. Mislim da je ova većina stabilnija i da možemo odsad normalnije funkcionisati – kazao je Feni Grujičić.

Predsjednik općinskog SNSD-a Radomir Pavlović naglašava da je važno da se stabilizuje politička situacija u Srebrenici te da je potpisani sporazum otvoren i za druge političke partije koje će poštovati principe i stavove skupštinske većine.

– Nova koalicija ima 14 odbornika što omogućava nesmetano i dobro funkcionisanje Općine i njenih organa te će se stabilizovati situacija koja će omogućiti investitorima da dođu u Srebrenicu, a to je najvažnije – poručuje Pavlović.

Načelnici odjeljenja, kako je naveo, ostaju isti, dok će se predsjednik Skupštine mijenjati. Sjednica Kolegija je zakazana za četvrtak, a bit će donesena odluka o sazivanju nove redovne sjednice Skupštine općine Srebrenica.