Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"CNA"

Obilježena mjesta stradanja u Bugojnu, Trnovu i Hadžićima: Znak da je nekom stalo i da empatija postoji

Hotel-Treskavica-Trnovo (1)
Hotel Treskavica, Trnovo. Foto: Inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” /FOTO: BIRN BH

Ovo je 17. akcija Inicijative uz podršku CNA koji su do sada obilježili 127 neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini

Mirovni aktivisti Inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” i Centra za nenasilnu akciju tokom mjeseca novembra obilježili su osam lokacija stradanja iz proteklog rata na području Trnova, Hadžića i Bugojna.

Iz Centra za nenasilnu akciju (CNA) su naveli da se radi o mjestima zatočenja i ubojstava u ovim gradovima koja do sada nisu obilježena. Dodali su da su zatočenici bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, psihičkom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, premlaćivanjima i prisilnom radu.

U Trnovu je obilježena lokacija nekadašnjeg Hotela “Treskavica”, u kojem je, prema CNA, boravilo oko 100 zatočenika srpske nacionalnosti, od čega polovina žena i djece.

Goran Timotija, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, kaže kako je važno za porodice žrtava da postoji organizacija koja obilježava i markira mjesta zatočenja, ne gledajući pri tome ko je kakve vjere i nacije.

“Kada se jedno mjesto obilježi to znači da je ono vidljivo, da neko ima empatiju ka onome šta se tu dešavalo, da postoji mogućnost da neko dođe tu i zapali svijeću, ostavi cvijeće i da se pomole za svoje bližnje”, govori Timotija.

Gimnazija Bugojno. Foto: Inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” / FOTO: BIRN BH

Prema podacima CNA, Sud BiH je donio oslobađajuću prvostupanjsku presudu u predmetu Edhema Godinjaka i drugih optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Trnovo.

Iz CNA su saopćili da je na planini Igman, općina Hadžići, obilježena lokacija nekadašnjeg Hotela “Mrazište”, koje je bilo mjesto zatočenja osoba srpske i hrvatske nacionalnosti.

Prema saopćenju, upravu nad objektom imala je jedinica za posebne namjene “Zulfikar”, te da je do sada za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Dževad Salčin osuđen na dvije godine zatvora, dok predmet protiv Nedžada Hodžića “miruje” zbog bolesti i zdravstvenog stanja optuženog.

U Bugojnu je obilježen objekat nekadašnjeg motela “Akvarijum”, gdje je, kako kažu iz CNA, bilo zatočeno 46 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima i nekoliko žena.

Član Udruženja logoraša Bugojno i bivši logoraš Vahid Karagić navodi da se još uvijek čeka da za ovaj logor odgovaraju nalogodavci.

“Vjerovatno će doći neke buduće generacije koje će hladnih glava o ovome pričati i razmišljati i uvidjeti da su ovdje činjenice i da istina nema tri-četiri lica”, govori Karagić.

Hotel Mrazište, Hadžići (Igman). Foto: Inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” / FOTO: BIRN BH

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine počinjene nad zatočenicima u “Akvarijumu”, nakon sporazuma o priznanju krivice, osudio Slavka Šakića na osam i po godina zatvora.

U Bugojnu je obilježeno pet objekata zatočenja bugojanskih Hrvata – nekadašnji Salon namještaja “Slavonija DI”, Gimnazija Bugojno, objekat Kloster časnih sestara – Marksistički centar, Osnovna škola “Vojin Paleksić” i nekadašnji objekat “BH banke” – a za zločine počinjene u njima, kako navodi CNA, do sada je osuđeno osam osoba na ukupno 36 i po godina zatvora.

Dalmir Mišković iz CNA kaže kako je obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja na području Bugojna, ali i cijele Bosne i Hercegovine, važno zbog izgradnje zdravog sjećanja u našem društvu.

“Važno je da mi ovom inicijativom dajemo glas onim mjestima stradanja i žrtvama koji su zaboravljeni i koji su predmet negiranja, jer u ovom slučaju ‘šutnja nije zlato’ nego je ona stvar koja proizvodi dugoročne i neželjene posljedice za nas”, govori Mišković.

Ovo je 17. akcija Inicijative uz podršku CNA koji su do sada obilježili 127 neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini.