OMSZ

Obilježeni 12. međureligijski susreti “Duh Asiza – Zenica 2021”

101121_grubisic_marija (1)

Prigodnim govorima, na njegovanje mira i tolerancije u bh. društvu, pozvali su i župnik župe svetog Ilije Proroka fra Marko Kepić, aktuelni predsjednik OMSZ-a Jakub ef. Salkica, zamjenik Ambasadorice Misije OSCE-a u BiH Dmitry Lordanidi te Fabien Congnaud, predstavnik delegacije mirocnih aktivista iz Francuske

Odbor za međureligijsku saradnju Zenica (OMSZ), Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH), obilježio je večeras u crkvi Svetog Ilije Proroka u istoimenoj zeničkoj župi 12. međureligijske susrete “Duh Asiza – Zenica 2021”, na kojem je specijalni gost bio sarajevski hor “Pontanima” s dirigenticom Marijom Grubišić.

-Dvanaestu godinu za redom, sretni smo da iz Zenice možmo poslati, nadam se, konstruktivne poruke mira i dijaloga iz crkve Svetog Ilije – zajednički, predstavnici svih vjerskih zajednica i crkava. Mislim da je ovo tradicija koju ovaj grad, svakako, treba da njeguje i da imamo priliku, barem jednom godišnje, da se okupimo zajedno i da kažemo široj bosanskohercegovačkoj, a zašto ne i svjetskoj javnosti, da se ovdje može u različitostima lijepo živjeti – kazao je sekretar MRVBiH-OMSZ Kenan Hodžić.

Gradski hor “Kasiopeja” iz Zenice ovogodišnji je dobitnik priznanja “Zenička povelja mira”, kojim diriguje Aldina Aganović.

– Time smo željeli da pokažemo da vjerske zajednice i crkve imaju senzibiliteta prema onome što rade različita društva u ovom gradu, a mislimo da je “Kasiopeja”, njegujući tardicionalne pjesme svih naroda u BiH, doprinosi izgradnji mira i međureligijskom dijalogu – obrazložio je Hodžić.

Prigodnim govorima, na njegovanje mira i tolerancije u bh. društvu, pozvali su i župnik župe svetog Ilije Proroka fra Marko Kepić, aktuelni predsjednik OMSZ-a Jakub ef. Salkica, zamjenik Ambasadorice Misije OSCE-a u BiH Dmitry Lordanidi te Fabien Congnaud, predstavnik delegacije mirocnih aktivista iz Francuske.