BiH

tomislavgrad

Obilna kiša napravila poplave, kritična cesta prema granici s Hrvatskom

08/12/2020

Obilna kiša koje danima pada na prostoru općine Tomislavgrad zadalo je dosta posla vatrogascima

Kako je za Fenu kazao zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčević, tokom dana sva njihova oprema i ljudstvo bili su angažirani na ispumpavanju vode iz poplavljenih porodičnih i javnih ustanova.

– Naše pumpe danas su radile na ispumpavanju vode iz Staračkog doma u Tomislavgradu, iz jedne stambene zgrade iznad pošte te u nekoliko porodičnih kuća. Veći broj vlasnika kuća nabavio je vlastitu opremom za ispumpavanje jer iz ranijih iskustava znaju da im obilne kiše izazivaju dosta problema – kazao je Jurčević.

Velike količine kišnih padavina dovele su i do prelijevanja vode preko nekih saobraćajnica, pa je tako zatvorena lokalna cesta na dijelu Viničkog polja, pored naselja Vinice, koja vodi prema graničnom prelazu s Republikom Hrvatskom.

Kako su kazali iz PU Tomislavgrad, proteklih dana voda je ugrožavala sigurnost prometa na dionici magistralne ceste Tomislavgrad – Posušje u Mrkodolu, a kritično je bilo i na cesti od Tomislavgrada do Blidinja te od naselja Mandino Selo prema Borčanima, Omolju i Seonici, gdje je lokalna rječica Ričina prijetila izlijevanjem iz korita.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.