Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snažna podrška međunarodne zajednice

Istražna komisija dobila još jednu potvrdu ispravnosti svoga rada i djelovanja

istrazna komisija

Ponosan sam i što je komisija ojačala nezavisnost pravosuđa tako što je ponudila institucionalni način predstavnicima pravosuđa da nas upoznaju sa svim što je pogrešno ili što treba popraviti u pravosuđu. I također sam izuzetno ponosan što smo to uradili na najtransparentniji mogući način. Mediji su bili naš veliki saveznik u ovom poslu i svo vrijeme su pratili naš rad, postavljali pitanja i mi smo im bili na punom raspolaganju. I zbog svega toga, ja sam siguran da smo mi kao članovi komisije uspostavili ovakav partnerski odnos s OSCE-om, s Američkim kongresom, s ambasadama i drugim misijama u BIH i sa drugim zemljama, kazao je Arnaut

S.DEGIRMENDŽIĆ

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH učestvovali su na video online sastanku s predstavnicima Misije OSCE u BiH i Odjelom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Velike Britanije , Italije , Njemačke , Švedske, Holandije i Slovačke a na kojem su održani prezentacija i razgovor o Bilješci o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti.

CRVENA LINIJA

Inače, u danas prezentiranoj Bilješci istaknuto je da Parlamentarne istražne komisije (PIK), formirane i uspostavljene u skladu s postojećim zakonom i dobrim praksama, predstavljaju važan alat u funkcionisanju zdrave demokratije.

Doprinos pripremi ove bilješke su dali dr. Marta Achler iz Centra za pravosudnu saradnju Evropskog univerzitetskog instituta iz Italije, profesor Laurent Pech, šef Odsjeka za pravo i politiku Univerziteta Middlesex u Londonu i profesor evropskog prava i Jens Woelk, profesor komparativnog i ustavnog prava Trento Univerziteta iz Italije. Oni su uzeli i učešće na današnjem sastanku.

Bilješka je pripremljena u saradnji sa i na osnovu informacija dobijenih od Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tokom izlaganja međunarodni predstavnici su govorili općenito o značaju parlamentarnog nadzora i o smjernicama iz Bilješke koje bi ovaj nadzor i u BiH trebali dići na veći nivo.

Predstavnici međunarodne zajednice još jednom su iskazali punu podršku radu Istražne komisije kazavši da je ova Komisija približila BiH naprednim demokratijama, te da je profesionalno uspjela odvojiti parlamentarni nadzor od uticaja na pravosuđe.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut zahvalio se međunarodnoj zajednici na podršci, istaknuvši da ova komisija ne bi uspjela s konstituisanjem I daljim radom da nije bilo ogromne podrške na samom početku njenih aktivnosti od međunarodne zajednice.

-I ove smjernice predstavljaju nastavak te saradnje s tim da smo mi zaista postavili visok standard u radu, da smo izbjegli politikantstvo i da smo pristupili metodičnosti u korist vladavine prava. Ove smjernice će biti od dodatne pomoći komisiji, ali pogotovo za jačanje općenito parlamentarnog nadzora u BiH.

Stoga sam jako ponosan što je u uvodu vrlo jasno istaknuto što je i OSCE konstatovao da se ova komisija uspješno nosila “s tom tankom linijom“ koja razdvaja parlamentarni nadzor od uticaja na pravosuđe.

Ponosan sam i što je komisija ojačala nezavisnost pravosuđa tako što je ponudila institucionalni način predstavnicima pravosuđa da nas upoznaju sa svim što je pogrešno ili što treba popraviti u pravosuđu. I također sam izuzetno ponosan što smo to uradili na najtransparentniji mogući način. Mediji su bili naš veliki saveznik u ovom poslu i svo vrijeme su pratili naš rad, postavljali pitanja i mi smo im bili na punom raspolaganju. I zbog svega toga, ja sam siguran da smo mi kao članovi komisije uspostavili ovakav partnerski odnos s OSCE-om, s Američkim kongresom, s ambasadama i drugim misijama u BIH, sa drugim zemljama i na kraju krajeva s vašim poreznim obveznicima, s poreznim obveznicima vaših zemalja, upravo kroz ovakav pristup. Stoga Vam se zahvaljujem ne samo u naše ime, nego i u ime građana BiH. Rad ove komisije je postigao puno ali tek ćemo još više postići. Podnijet ćemo izvještaj, iznijet ćemo prijedloge zakona , ali već je ovih naših 20 sjednica u samo šest mjeseci pokazalo građanima BiH kako institucije trebaju raditi i ponašati se u demokratskom društvu. Ova komisija je uspostavila jednu nezavidnu i mogu reći do sada neviđenu međuentitetsku, međunacionalnu i međustranačku saradnju u BiH, a naš rad će zasigurno osigurati parlamentarni nadzor kao redovnu pojavu u BiH, a kako i treba biti u demokratskim društvima. Nemam sumnje s obzirom na ono što je već sve navedeno u ovim smjernicama što ova komisija već jedan duži period period primjenjuje, da će praksa ove komisije ODIHR-u poslužiti kao primjer uspješnog i korektnog parlamentarnog nadzora kada bude pisao smjernice za druge zemlje koje se budu suočavale s uspostavom parlamentarnog nadzora u svojim sistemima – kazao je Arnaut dodavši da Komisija nastavlja saradnju s međunarodnim partnerima.

POTREBA PROPITIVANJA PRAVOSUĐA

Mirjana Marinković-Lepić, članica Komisije kazala je da su smjernice iz Bilješke potvrdile da Komisija dobro radi svoj posao i da ih je već i sama primjenjivala u svom radu. Podršku međunarodne zajednice posebno je istaknula u smislu osporavanja rada ove komisije iz određenih krugova.

Borislav Borenović, član Komisije ocijenio je da je biti član Komisije koja se bavi pitanjem pravosuđa vrlo osjetljivo i odgovorno pitanje. Naglasio je da se kvalitet rada ove Komisije ogleda kroz njenu potpunu transparentnost i otvorenost prema javnosti i težnji da svaka izgovorena riječ na sjednici uključujući i one svjedoka ode u javnost. No, to je potencirao i kao dilemu u smislu “crvene linije” i njenog potencijalnog prelaska kada su u pitanju, naročito svjedočenja o nekom senzibilnom pitanju, a koje je istovremeno u fokusu javnosti.

Međutim, pojasnio je i da je u razrješenju nekih nedoumica doprinio i posljednji izvještaj OSCE-a o pravosuđu.

-Činjenica je i da je OSCE-ov izvještaj jasno kazao da je potrebno propitivati pravosuđe i da je potrebno tražiti od pravosudnih institucija da se omogući pristup informacijam o istragama i predmetima- kazao je Borenović.

Inače, principi na kojima treba biti zasnovan rad privremenih istražnih komisija u svakoj demokratskoj zemlji, a koji su sadržani u danas prezentiranoj Bilješci izrađeni su u skladu s međunarodnim standardima, preporukama i dobrim praksama, uzimajući u obzir Zakon o parlamentarnom nadzoru BiH (ZoPN BiH), a predloženi su u cilju usmjeravanja rada Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PIK) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Tokom izlaganja je konstatirano da se ova komisija od samog početka svog rada i držala ovih smjernica. Na današnjem sastanku se moglo čuti I da bi istražna komisija svoj finalni izvještaj s preporukama koje bi trebale dovesti do poboljšanja u radu pravosuđa u BiH trebala dostaviti Parlamentu BiH do polovine naredne godine.