prognoza vremena

Obilna kiša stvara probleme vozačima širom BiH, snijeg će danas padati i u nizinama

Sarajevo: Otežano prometovanje automobilima zbog snijega koji pada
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg na cestama u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg

U Bosni i Herceogovini jutros je pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama je registrovan i slab snijeg.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -3 stepena, Drvar 0, Bihać, Ivan Sedlo i Sokolac 4, Banja Luka, Bugojno, Livno i Sanski Most 5, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 6, Bijeljina, Srebrenica, Zenica i Zvornik 7, Široki Brijeg 8, Mostar, Stolac i Trebinje 10, Neum 12 stupnjeva.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 923 milibara, za 18 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u nizinama, a u višim područjima slab snijeg. Ponegdje i u nizinama sjeverozapadne Bosne sa susnježicom i slabim snijegom. Vjetar umjeren, na momente i pojačan južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9, na jugu zemlje do 12 stupnjeva.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna temperatura oko 5 stupnjeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Otežan saobraćaj na većini putnih pravaca zbog pljuskova i kiše

Ugaženog snijega na kolovozu jutros na putnim pravcima Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar-Resnovci-Bosansko Grahovo.

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Vozači se upozoravaju i na mjestimično jake udare vjetra, apeluje se da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Prognoza za naredne dane

Oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom najavljeno je za petak. Na jugu zemlje slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Temperatura zraka većinom između -2 i 4, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme većinom sa snijegom najavljeno je u subotu. Na jugu zemlje kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 5, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3, na jugu zemlje do 8 stupnjeva.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, a u Hercegovini sa kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na jugu zemlje do 5, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni.