Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narandžasto upozorenje

Obilne padavine i jak vjetar: Upaljen alarm zbog nevremena u nekoliko bh. gradova

1

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje na obilnu kišu za područje Tuzle, gdje se očekuje od 40 do 70 litara kiše po metru kvadratnom

U Bosni i Hercegovini će danas preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa jačom kišom u Bosni. U Hercegovini slabije padavine se prognoziraju u sjevernim područjima.

Vjetar će biti umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu od 23 do 27 stepeni.

U Sarajevu oblačno, povremeno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 14, a najviša dnevna temperatura zraka oko 20 celzija.

Upaljen alarm

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje na obilnu kišu za područje Tuzle, gdje se očekuje od 40 do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Stanovništvo na tom području se upozorava da bude spremno da zaštiti sebe i svoju imovinu, uz napomenu da je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreža, kao i poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.

Žuto upozorenje na padavine izdato je za područje Bihaća, gdje se očekuje do 40 litara kiše po metru kvadratnom i Sarajeva do 30 litara kiše po metru kvadratnom, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Trebinju je izdato žuto upozorenje na udare vjetra, od 50 do 70 kilometara na sat

Osim za obilnije padavine, za ostala područja izdato je žuto upozorenje na jak vjetar, u Banjoj Lucii Foči više od 50 kilometara na čas, Prijedoru i Višegradu preko 40 kilometara na sat.

Prognoza za vikend

U subotu se u Bosni očekuje pretežno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima u istočnim, sjeveroistočnim, sjevernim i centralnim područjima. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 27 celzija.

U nedjelju će u Bosni biti pretežno oblačno prije podne u centralnim i istočnim područjima. U ostatku Bosne umjerena naoblaka. U Hercegovini pretežno sunčano. Oblačnije na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 30 stepeni.