Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

A gdje je pečat?

Obistinile se tvrdnje o šokantnim detaljima koje je najavio Muriz Memić: “Došlo mi je da povratim”

Muriz Memic-fokus

Kreštalica je kazao da je sve prijavljeno SIPA-i a da je formiran i predmet u Tužilaštvu KS

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održan nastavak suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću. Dopuna nalaza po vještaku medicinske struke koje je radio Centar za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banja Luke dostavljen je u četvrtak oko 14 sati Kantonalnom sudu u Sarajevu, a danas je predat odbrani i Tužilaštvu KS.

S druge strane, tužilac Sead Kreštalica uputio je Kantonalnom sudu podnesak odnosno nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektovanje iz Novog Sada vještaka Ištvana Bodola za koji tvrdi da se podudara sa nalazom saobraćajnog vještačenja koji je prezentiran Sudu 15. novembra. Kreštalica je kazao da je sve prijavljeno SIPA-i a da je formiran i predmet u Tužilaštvu KS.

Sudija Igor Todorović prvo je kazao da dostavljeni nalaz nema ni pečata, ni potpisa ni datuma, kao i da je naredba za vještačenje izdata Centru Zenit i da je ona provedena, te da je podnesak Tužilaštva KS irelevantan za sud.

„To vi u istrazi dokazujte i bavite se tim nalazom“, kazao je Todorović.

Advokat Seferovića Rusmir Karkin nakon održanog ročišta dao je svoj komentar na ponašanje Tužilaštva KS.

„Ovo je takva splačina da se ovo nije moglo očekivati. Davljenik koji se davi hvata za slamku njemu je maltene sve dozvoljeno ali ovo što Tužilaštvo radi ovo prevazilazi sve granice normalnog razuma. Ja sam u pravosudnim institucijama preko 30 godina. Ovo je prvi put da doživim u sudnici ovakav nezakonit, neutemeljen, nedozvoljen dokument Tužilaštvo hoće da postavi kao okolnost koja će osporiti nalaz zakonitih vještaka koji su radili nalaz u skladu sa strukom i naukom na osnovu legalne zakonske naredbe. Danas Tužilaštvo ulaže navodni nalaz nekog vještaka iz Novog Sada koji su po njihovoj teoriji vještaci koji su radili po naredbi suda plagirali na način da su prepisali kompletan nalaz osim da su dali svoje zaključke“, kazao je Karkin dodavši da je ovo sramota Tužilaštva KS.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića kazao je da su ranije najavili da će biti šokantnih detalja.

„Ovo je bilo za očekivati od strane Tužilaštva. Došlo mi je da malo povratim kad sam slušao riječi Seada Kreštalice“, kazao je Memić.

On je najavio podnošenje krivične prijave protiv glavne tužiteljice KS Sabine Sarajlija.

„Bolje je da otvori istragu za ubistvo Dženana Memića, a ovu obustavi. Nek povuče optužnicu ako imalo ima stida, morala. Nečasno je došla na ovu poziciju. Milan Tegeltija je postavio. Ja njega koliko razumijem on nema pojma o pravosuđu, on je zalutao isto kako je Tužilaštvo KS na čelu sa Dalidom Burzić zalutalo u saobraćajnu nesreću. Znaju oni koga štite, a znam i ja. I zato ovo ne staje i neće nikada stati. Znaju oni ko je ubica, znam ja, ali prvo oni moraju odgovarati tužioci i policajci“, kazao je Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da su dobili potvrdu od nezavisnog eksperta EU Reinharda Priebea da je brod potonuo, ali da nije znao da ima preživjelih.

„Jako smo dobro obaviješteni, ovo je posao koji radi Tužilaštvo BiH. Ne bi bilo pametno iznositi u javnost bilo šta više kako ne bismo na bilo koji način utjecali obzirom da je Tužilaštvo BiH već otvorilo istragu o istrazi. Kad imate dva nalaza da nema nesreće i kad vam Tužilaštvo BiH otvori istragu o istrazi onda znate kako stojite u predmetu“, kazao je Feraget.