Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen datum svečanog otvaranja obnovljene Aladža džamije u Foči

aladza_8

Više od četvrt stoljeća je prošlo kako je do temelja porušena fočanska ljepotica Aladža, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u

Radovi na Aladža džamiji u Foči privedeni su kraju, a planirano je da se centralna manifestacija otvaranja organizuje 4. maja, saopšteno je danas iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH na kojoj je imenovan Organizacioni odbor za otvaranje ponovo izgrađene Aladža džamije i prijedlog programa obilježavanja Dana džamija.

“Ranijom odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više od 1.000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH i on će ove godine biti u znaku ponovnog otvaranja Aladža džamije u Foči. Planirano je da se centralna manifestacija otvaranja Aladža džamije organizuje 4. maja”, saopćeno je iz Rijaseta.

Više od četvrt stoljeća je prošlo kako je do temelja porušena fočanska ljepotica Aladža, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Srpske vlasti su je 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrjednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Do sada su obnovljene i otvorene Atik Ali-pašina džamija i Careva džamija.

Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine.