Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bidenova administracija

Objavljen novi američki budžet: Podrška BiH da se suprotstavi ruskom utjecaju

biden dd

Za Zapadni Balkan i BiH predviđeno 106 miliona dolara: Naglasak i na vladavini prava i transparentnosti vlasti, te borbi protiv korupcije

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena predložila je za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, u okviru fiskalne 2023. koja počinje 1. oktobra ove godine, 106 miliona dolara. Objavljeno je to sinoć u dokumentu State Departmenta za vanjsku politiku i programe.

Piše: A. DUČIĆ

Ovaj dokument objavljen je uz predsjednički zahtjev za budžet koji ukupno iznosi 60, 5 biliona dolara. Od toga na programe Američke agencije za obnovu i razvoj (USAID) otpada skoro polovina.

Kada je riječ o iznosu za BiH i Zapadni Balkan, on je nepromijenjen u odnosu na predloženi budžet za ovu godinu.

U prijedlogu budžeta State Departmenta za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru stoji kako će se ovim iznosom podržati reforme vezane za pristupanje EU i napori da se suprotstave ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, a sve sa naglaskom na unapređenja vladavine prava i transparentnosti vlasti, borbe protiv korupcije, jačanja civilnog društva, aktivizam i osiguravanje nezavisnog medijskog sektora.

Nadalje, programi će uključiti i osnažiti lokalne uprave i mladih da kataliziraju lokalni ekonomski rast, suzbiju odljev mozgova i promoviraju pomirenje među različitim etničkim grupama. Programi će također povećati odgovornost vlada kroz veću fiskalnu transparentnost i obezbjeđivanje vještina građanima za motivaciju predstavnika vlasti da budu odgovorni prema civilnom društvu.

– Finansiranje će promovirati i privatni sektor koji predvodi ekonomski rast, energetsku sigurnost uključujući čistu energiju, cyber sigurnost, zdravo finansijsoa i regulatorno okruženje potrebno za ulaganja. Podržat će se i dijalog koji je omogućila EU u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Ove investicije će takođe podstaći ekonomiju te oporavak nakon COVID-19 – stoji u prijedlogu budžeta za Zapadni Balkan.

Prijedlog budžeta za Evropu, Euroaziju i centralnu Aziju (AEECA) za fiskalnu 2023. godinu iznosi 984,4 miliona dolara, a on bi, kako je istaknuto trebao unaprijediti prioritete američke nacionalne sigurnosti pružanjem podrške zemljama u Evropi, Euroaziji i Centralnoj Aziji koje se suočavaju “sa pojačanom ruskom agresijom i zlonamejrnim uticajem i kao rezultat toga ozbiljnim ekonomskim poremećajima ruskog rata protiv Ukrajine”.