Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen program grantova vrijedan 1,62 miliona eura

BiH

svilanovic_busek

Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava /grantova/ vrijedan 1,62 miliona eura koji će biti korišten za unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.

Iz Savjeta za regionalnu saradnju saopšteno je da će programom biti obuhvaćeno 30 i više grantova pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, čija je realizacija predviđena tokom tri godine.

“Ovim programom dodjele bespovratnih finansijskih sredstava Savjet za regionalnu saradnju će omogućiti javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija zapadnog Balkana da sprovedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posjetiocima iz inostranstva i regiona”, rekao je generalni sekretar Savjeta Goran Svilanović.

On je napomenuo da će tim programom pomoći biti omogućeno sačinjavanje zajedničke i bolje regionalne turističke ponude koja će privući više turista, produžiti njihov boravak, te povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mjesta.

Program bespovratnih finansijskih sredstava predstavlja sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrijednog pet miliona eura koji finansira EU, a sprovodi Savjet za regionalnu saradnju.

Program će biti realizovan u tri uzastopna ciklusa sa ciljem da se u svakom ciklusu sprovede najmanje deset pilot-projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda označiće početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. avgust.