Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravstveni radnici u KS održali polusatni štrajk upozorenja

1(860)

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održali su danas polusatni štrajk upozorenja, kako bi ukazali na činjenicu da zaposlenicima u sektoru zdravstva, izuzimajući ljekare i stomatologe, uprkos zahtjevima Sindikata nisu povećana primanja, javlja BHT.

Radnici traže da im budu korigovani koeficijenti u skladu sa stručnom spremom, a poslana je tužba Općinskom sudu protiv Vlade KS.

Štrajk je održan u vrijeme pauze (od 10.30 do 11.00 sati), u svim osnovnim sindikalnim organizacijama Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, tako što su zdravstveni radnici, članovi Sindikata, izašli ispred zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni.

Kako su istakli zdravstveni radnici, danas su se trudili da na miran način kažu vlastima da su ozbiljni u svojoj namjeri. Ali, ako ne uspiju da ostvare svoja prava današnjim polusatnim štrajkom, stupit će u generalni štrajk i ukupiti se ispred Vlade Kantona Sarajevo.

Polusatna obustava rada prvobitno je bila najavljena za 17. juli, ali je datum njenog održavanja izmijenjen “zbog toga što je Sindikat doktora medicine i stomotologije KS najavio štrajk upozorenja za isti dan i u isto vrijeme“.

Iz kantonalne Vlade poručuju da novca ima, ali da se zdravstveni radnici moraju dogovoriti kojim kategorijama i za koliko trebaju biti povećane plaće.