Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Objavljen snimak kako muškarac “štiti” tijelom mural zločinca Ratka Mladića

policajac muralk – twitter

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su juče zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural

Policija u Beogradu privela je u utorak, kako je saopštio MUP, ukupno šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine.

Privedeni su J.A, A.Ć. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D.К, L.M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ.P, navodi se u saopštenju.

„U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica biće podnijete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D.К. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji“, dodaje se.

„Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbjednost građana i imovine“, ističe se u saopštenju, dodajući da ne štite mural, već javni red.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su juče zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprečavao prilazak muralu Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara.

U međuvremenu se pojavio snimak kako jedna osoba, pretpostavlja se da se radi o policajcu u civilu, svojim tijelom “štiti” mural u trenutku kada ga Ćorović i Jaćimović gađaju jajima.

Na snimku se vidi kako Jaćimović uzima jaje i baca prema zidu na kojem je oslikan mural, a u tom trenutku muškarac utrčava, i potezom golmana tijelom pokušava blokirati jaje da ne pogodi mural posvećen osuđenom ratnom zločincu.