smrt hajre ćatić

Mnoge majke Srebrenice nisu dočekale da pronađu svoje najmilije

hajra_catic fena

– I bolest i nemoć, svašta mi se sastalo. Samo da mi je da imam njegov mezar i njegov nišan – kazala je u julu ove godine Hajra Ćatić

Mnoge majke Srebrenice ni nakon dugogodišnje borbe za istinu i pravdu, nisu dočekale da pronađu kosti svojih najmilijih koji su ubijeni u genocidu. Tako je još jedna Srebreničanka, koja je 26 godina tragala za posmrtnim ostacima svoga sina Nine, preminula jučer u Sarajevu.

Hajra Ćatić, koja je bila i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“, borila se neumorno do zadnjeg dana kako bi njen sin, srebrenički novinar koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag, pronašao vječni smiraj. Često je govorila da se plaši da neće doživjeti da nađe sina, kao i da bi je pronalazak barem jedne njegove kosti vratio u život.

– I bolest i nemoć, svašta mi se sastalo. Samo da mi je da imam njegov mezar i njegov nišan – kazala je u julu ove godine Hajra Ćatić.

Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Habiba Mašić s tugom i bolom je primila vijest o smrti Hajre Ćatić, navodeći da je sa tom Srebreničankom dijelila istu bol, i da su bile kao sestre.

– Hajra se borila za pravdu i istinu do zadnjeg dana svog života, i uvijek je posjećivala mjesta stradanja, nije odustajala. Bila je prisutna na otvaranju grobnica, nadajući se da će makar jednu kost svog sina Nine pronaći. Uvijek mi je govorila da mi je da nađem jednu kost, kako bi znala da njen sin Nino ima mezar. I samo je o tome govorila. Govorila mi je da će umrijeti, a da neće dočekati da pronađe Ninu. Nažalost, njene riječi su se obistinile – kazala je za Fenu Mašić.

Zahvaljujući inicijativi Hajre Ćatić, svakog 11. u mjesecu u Tuzli se održava mirna protestna šetnja u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je počinjen genocid u Srebrenici.

– Zbog zdravstvenih problema zadnjih mjeseci nije mogla da prisustvuje obilježavanju, ali redovno mi se javljala i pitala kako je skup protekao. Iako je bila mnogo bolesna, željela da bude informisana. Prije mjesec dana sam je posjetila u Sarajevu, a u ponedjeljak smo se posljednji put čule, kada mi je rekla da je u bolnici i da nije dobro – navodi Mašić.

Iako nije dočekala da pronađe posmrtne ostatke svog sina, Hajra Ćatić je dočekala odluku o zabrani negiranja genocida koju je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Za nju je ta odluka bila veoma značajna i tada je ta Fenu kazala da se nada će biti ispoštovana.

– Davno je to trebao uraditi, ali nikad nije kasno. Drago mi je da je visoki predstavnik donio takvu odluku – kazala je tada Ćatić.

Dženaza Hajri Ćatić bit će klanjana u četvrtak, 11. novembra ispred Čaršijske džamije u Srebrenici poslije podne namaza u 12.20 sati, a nakon dženaze ukop će se obaviti na mezarju Komarčevo u Srebrenici.

Hajru Ćatić mnogi će pamtiti kao majku koja se borila za istinu i pravdu i očuvanje sjećanja na genocid, a nesebično je pružala podršku svim Srebrenčanima.